Wykonanie
Oto Przepis i popis kulinarny mojej narzeczonej. Słodko kwaśny smak, wspaniały zapach i jeść się chce.Składniki Sos orientalny:
1 opakowanie gęstej
śmietany(12% wystarczy)1 kieliszek
miodu pitnego1 płaska łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżka
sosu czosnkowego z
miodem2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka skórki startej z
cytrynysól,
pieprzkurczakoliwa z oliwekPrzygotowanie:W małym rondelku podgrzać
śmietanę, dodać
miód pitny,
sos czosnkowy z
miodem (można go zastąpić łyżeczką
miodu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku),
curry,
kurkumę,
sok cytrynowy i cienko startą skórką,
sól i
pieprz.Wymieszać i podgrzać. Lepsze efekty możemy osiągnąć dodają zamiast
soli sos sojowy, a
cytrynę ostra pastą z
limonki ( dostępną w sklepach z żywnością orientalną).
Kurczak umyć, osuszyć i pokroić na paski grubości 1 centymetra do 2 centymetrów.W misce przygotować
oliwę,
sól i
pieprz, całość wymieszać i wrzucić
kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić na chwilę.Na patelnie grillową ułożyć kawałki
kurczaka wyjęte z zalewy, lekko odsączone i smażyć na rumiany kolor.Najlepiej podawać z
ryżem i warzywami.
Kurczaka ułożyć na
ryżu, polać sosem i dodać warzywa.Smacznego