ßßß Cookit - przepis na 55.Pierś z kurczaka w sosie orientalnym

55.Pierś z kurczaka w sosie orientalnym

nazwa

Wykonanie

Oto Przepis i popis kulinarny mojej narzeczonej. Słodko kwaśny smak, wspaniały zapach i jeść się chce.
Składniki Sos orientalny:
1 opakowanie gęstej śmietany(12% wystarczy)
1 kieliszek miodu pitnego
1 płaska łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu czosnkowego z miodem
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
sól, pieprz
kurczak
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać miód pitny, sos czosnkowy z miodem (można go zastąpić łyżeczką miodu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku), curry, kurkumę, sok cytrynowy i cienko startą skórką, sól i pieprz.
Wymieszać i podgrzać. Lepsze efekty możemy osiągnąć dodają zamiast soli sos sojowy, a cytrynę ostra pastą z limonki ( dostępną w sklepach z żywnością orientalną).
Kurczak umyć, osuszyć i pokroić na paski grubości 1 centymetra do 2 centymetrów.
W misce przygotować oliwę, sól i pieprz, całość wymieszać i wrzucić kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić na chwilę.
Na patelnie grillową ułożyć kawałki kurczaka wyjęte z zalewy, lekko odsączone i smażyć na rumiany kolor.
Najlepiej podawać z ryżem i warzywami. Kurczaka ułożyć na ryżu, polać sosem i dodać warzywa.
Smacznego
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/02/55piers-z-kurczaka-w-sosie-orientalnym.html