ßßß Cookit - przepis na makaron z boczniakiem i mascarpone, palce lizać!

makaron z boczniakiem i mascarpone, palce lizać!

nazwa

Wykonanie

Taka sytuacja....dzisiaj nie było fit. Nie żeby na co dzień u mnie aż TAK bywało, aleeee czasem przypałęta się jakiś liść sałaty;p Propozycja owa jak zwykle była dziełem przypadku, coś tam zostało w lodówce, COŚ, czyli serek mascarpone, boczniak uśmiechał się do mnie coraz szerzej....no to bach, wymieszać i zjeść!
Dzisiaj krótko....dzień był fajny, tyle Wam napiszę;p
Przygotowanie: około 25 minut
Koszt: około 20 zł
Składniki:
makaron penne Mamma Mia - porcja na dwie osoby
niepełne opakowanie serca mascarpone
(bez kilku łyżek, które użyłam do zupy z ciecierzycą -op. 250 g)
250 g boczniaków
garść świeżej bazylii, trochę mniej świeżego tymianku
sól różowa, czarny sezam, pieprz syczuański wedle uznania
łyżka masła i oleju rzepakowego
1 biała część średniego pora
kilka mniejszych ząbków czosnku
* odrobina wody do podlania
Pora siekam na piórka.
Grzyby na wąskie paski.
Czosnek przeciskam przez praskę.
Rozgrzewam patelnię, następnie rozgrzewam masło z olejem. Wrzucam pora, lekko solę - nie za dużo i smażę do chwili aż nieco zmięknie, dodaję do niego grzyby, chwilę podsmażam i dorzucam czosnek.
Całość smażę aż składniki zmiękną, połączą się.
Doprawiam solą, sporą ilością pieprzu, po chwili podlewam wodą, mieszam i duszę jakąś chwilę, nie za długo, to nie ma być ciapa. Na koniec dodaję mascarpone, zmniejszam moc indukcji, kilka minut podgrzewam jeszcze całość, można przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
Makaron gotuję na koniec, w dużej ilości dobrze osolonej wody. Po odcedzeniu łączę z sosem grzybowym, okraszam posiekanymi ziołami, czarnym sezamem, ewentualnie doprawiam.
Bajka!
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/02/makaron-z-boczniakiem-i-mascarpone.html