ßßß Cookit - przepis na Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: zapiekanka ziemniaczana z beszamelem...

Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: zapiekanka ziemniaczana z beszamelem...

nazwa

Wykonanie

Matkoo, co za dzień, mnóstwo spraw do załatwienia, ale na szczęście jest już prawie wieczór;p
No to skoro tak na dziko się dzisiaj miewamy, to i na obiad trzeba coś wykombinować szybkiego,
a co się najlepiej sprawdza jak nie zapiekanki, cokolwiek znaczą i posiadają;p
U mnie dziś ziemniaki pod beszamelem, w sumie to, nie wiem czy tak się jada, tak sobie wymyśliłam,
że może oblać kartofelki jakimś sosem, pomieszałam go z koperkiem, czerwoną papryką i dymką...może coś z tego wyjdzie??
Początkowo chciałam zrobić przekładańca z ziemniaków i brokułów, ale jakoś nie wyrobiłam się w czasie, więc go ominęłam...Ech.
Tak czy siak, wyszło coś dobrego, nie powiem, może i Wam posmakuje;)
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: 10 zł (większość składników miałam)
Składniki:
kilka dużych ziemniaków
1 cebula
1 dymka
1 papryka czerwona
koperek świeży
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
pół kostki masła
2 żółtka
pół szklanki śmietany 18%
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pół łyżeczki przyprawy podravki
tłuszcz do formy
Ziemniaki myję, obieram ze skórki, gotuję w lekko osolonej wodzie w całości jakieś 10-12 minut.
Kiedyś próbowałam robić zapiekankę bez ich uprzedniego gotowania i wyszły twarde, dlatego zawsze je troszkę urabiam.
Odcedzam, odstawiam je na chwilę żeby przestygły.
Formę smaruję tłuszczem.
W tym czasie przygotowuję sos beszamelowy, ale tym razem zrobiłam go tak, jak w którymś programie Magda Gessler, czyli na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu - wrzucam mąkę, trochę ją mieszam, do niej
dodaję masło, mieszając rozpuszczam je. Co ważne(!) - mieszałam wszystko trzepaczką, bo jak zaczęłam łyżką, powstawały grudki, więc szybko, intensywnie należy mieszać, kiedy masło z mąką się połączyło dolałam mleko. Śmietanę i żółtka połączyłam ze sobą, wlałam do sosu, znów cały czas mieszałam. Doprawiam solą, pieprzem, gałką, potravką, dodaję posiekany koperek, mieszam.
Do formy wkładam po kolei pokrojone w plasterki ziemniaki, na nie nakładam cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, zalewam to częścią sosu, znów układam ziemniaki, podsypuję dymką, cebulą, polewam resztką sosu. Wierzch posypuję startym serem, doprawiam do smaku.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 200 stopni z termoobiegiem.
...sorrki za jakoś zdjęć, coś nie mogłam dogadać się z aparatem;)
miłego weekendu;D
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/02/zapiekanka-ziemniaczana-z-beszamelem.html