Wykonanie
Matkoo, co za dzień, mnóstwo spraw do załatwienia, ale na szczęście jest już prawie wieczór;pNo to skoro tak na dziko się dzisiaj miewamy, to i na obiad trzeba coś wykombinować szybkiego,a co się najlepiej sprawdza jak nie zapiekanki, cokolwiek znaczą i posiadają;pU mnie dziś
ziemniaki pod beszamelem, w
sumie to, nie wiem czy tak się
jada, tak sobie wymyśliłam,że może oblać
kartofelki jakimś sosem, pomieszałam go z
koperkiem,
czerwoną papryką i
dymką...może coś z tego wyjdzie??Początkowo chciałam zrobić przekładańca z
ziemniaków i
brokułów, ale jakoś nie wyrobiłam się w czasie, więc go ominęłam...Ech.Tak czy siak, wyszło coś dobrego, nie
powiem, może i Wam posmakuje;)Przygotowanie: 40 minutKoszt: 10 zł (większość składników miałam)Składniki:kilka dużych
ziemniaków1
cebula1
dymka1
papryka czerwonakoperek świeży2 łyżki
mąki pszennej1,5 szklanki
mlekapół kostki
masła2
żółtkapół szklanki
śmietany 18%sól,
pieprzgałka muszkatołowapół łyżeczki
przyprawy podravkitłuszcz do formy
Ziemniaki myję, obieram ze skórki, gotuję w lekko osolonej wodzie w całości jakieś 10-12 minut.Kiedyś próbowałam robić zapiekankę bez ich uprzedniego gotowania i wyszły twarde, dlatego zawsze je troszkę urabiam.Odcedzam, odstawiam je na chwilę żeby przestygły.Formę smaruję tłuszczem.W tym czasie przygotowuję
sos beszamelowy, ale tym razem zrobiłam go tak, jak w którymś programie
Magda Gessler, czyli na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu - wrzucam
mąkę, trochę ją mieszam, do niejdodaję
masło, mieszając rozpuszczam je. Co ważne(!) - mieszałam wszystko trzepaczką, bo jak zaczęłam łyżką, powstawały grudki, więc szybko, intensywnie należy mieszać, kiedy
masło z
mąką się połączyło dolałam
mleko.
Śmietanę i
żółtka połączyłam ze sobą, wlałam do sosu, znów cały czas mieszałam. Doprawiam
solą,
pieprzem, gałką, potravką, dodaję posiekany
koperek, mieszam.Do formy wkładam po kolei pokrojone w plasterki
ziemniaki, na nie nakładam
cebulę i
paprykę pokrojoną w kostkę, zalewam to częścią sosu, znów układam
ziemniaki, podsypuję
dymką,
cebulą, polewam resztką sosu. Wierzch posypuję
startym serem, doprawiam do smaku.Wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 200 stopni z termoobiegiem.
...sorrki za jakoś zdjęć, coś nie mogłam dogadać się z aparatem;)miłego weekendu;D