Wykonanie
Co by tu , co by tu...dzisiaj?!W
sumie to nie wiem;pNo to wymyśliłam zapiekankę, bo prosta, smaczna i jeszcze Gość się załapie na pyszności...Zapiekanka będzie z warzywami i bez
mięsa tym razem, bo ani nie mam
smaka ani mi się nie chce kombinować, taka...ziemniaczana lazania chciałoby się
rzec;pTo do roboty;pPrzygotowanie: około 60 minutKoszt: 10-15 złSkładniki:kg
ziemniakówwarzywa mrożone -
sałatka jarzynowa
papryka czerwona1/2 kg
pieczarekprzyprawy wedle gustu
cebula dymkanatka pietruszki opcjonalnie do posypania
ser żółtygałka muszkatołowazioła opcjonalnie"zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku" Kamis(torebka z
przyprawami)2
jajka4-5 łyżek
mlekaoliwa z oliwek z
bazyliąmasło do smarowania naczynia
Ziemniaki obieram ze skóry, myję, gotuję do miękkości około 15 minut - w lekko osolonej wodzie.Odcedzam, odstawiam na chwilę na bok do ostygnięcia.Następnie kroję
ziemniaki na nie za grube plastry.
Pieczarki myję, kroję na 4 kawałki, podsmażam na odrobinie
oliwy do uzyskania rumianego koloru.
Paprykę myję i kroję na drobną kostkę.Rozmrożoną mieszankę również mam już przygotowaną.Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem i wykładam pierwszą warstwę
ziemniakami, kolejno układam
pieczarki,
ziemniaki,
paprykę, i tak kolejno, z resztą układacie jak lubicie;)Aha, poszczególne warstwy podsypuję odrobiną
pieprzu,
gałki muszkatołowej i pokrojonej
dymki.
Jajka mieszam z
przyprawą z Kamisa i
mlekiem, ale nie dodaję już
śmietany, bo nie chcę, za dużo tego dobrego by było;pPodlewam nią zapiekankę, a na wierzch posypuję
serem.Wkładam naczynie do rozgrzanego piekarnika na 15 minut na 195 stopni z termoobiegiem....Zapiekanka wyszła taka lekka, nietłusta co najważniejsze!;)Podaję z
sosem pomidorowym lub
ketchupem, wedle gustu;)