Wykonanie
Raany, jaki dzień!! Maskara! Po 2 , 5 godziny stania w kolejce w NFZ prawie umarłam...Jako, że "kolejka" żyje własnym życiem, ma swoje przemyślenia - jakże nietrafne, uwagi jeszcze sprzed epoki, a co za tym idzie przejawia
agresję, postanowiłam czym prędzej udać się do domu, odwołać zakupy ciuchowe i zresetować umysł.Wiecie już, że najbardziej uspokaja mnie pichcenie, no to co...przygotowałam sobie przekąskę.Jest
sałatka z
kalafiora, z
pomidorem koktajlowym,
jajkiem i odrobiną dosłownie
majonezu, a że dostałam trochę dobroci ze wsi,
sałatka będzie jeszcze lepsza w smaku;)Przygotowanie: 20 minutKoszt: około 10 złSkładniki:4
jajkapół
kalafiorakilkanaście
pomidorków koktajlowych
natka pietruszkisól,
pieprzmała
cebulkałyżka
majonezu Kielecki
Kalafior myję, dzielę na różyczki.
Wodę w garnku pod
kalafior solę, doprowadzam do wrzenia, po czym wkładam
kalafior i gotuję około 15 minut, najlepiej jest kontrolować jego czas, żeby był al dente.Ja do
wody daję jeszcze odrobinę
cukru,
kalafior jest lepszy w smaku.
Pomidorki myję, dzielę na połówki. Dodaję drobno posiekaną
cebulkę,
sól,
pieprz,
majonez, mieszam.
Jajka gotuję na twardo, po czym obieram ze skorupki, dzielę na cztery kawałki.
Kalafior układam jako bazę na talerzu, następnie
daję jajka,
pomidory z
majonezem, posypuję całość
natką.