Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam tą
sałatkę trzy lata temu podczas wakacji na Kaszubach. Podano nam ją na kolacje w ośrodku wczasowym, w którym się zatrzymaliśmy. Byłam zdziwiona, że z
kalafiora można zrobić
sałatkę. Dotychczas moje doświadczenie z
kalafiorem kończyło się na zupce jarzynowej i
kalafiorze z
bułką tartą. Jednak ta
sałatka urzekła mnie swoim smakiem od pierwszego kęsa. Od tego czasu bardzo często robię ją w domu.
Sałatka jest prosta, szybka i tania, zwłaszcza latem, gdy na targowiskach jest pełno świeżych, polnych warzyw.Składniki:1 nieduży
kalafior5 podłużnych
pomidorów3
jajka3 łyżki
majonezu Kieleckiego1 ząbek
czosnkusólpieprzWykonanie:
Jajka ugotować na twardo.
Kalafior podzielić na większe różyczki i ugotować w osolonej wodzie ( ja gotuje ok 8-10 minut). Odcedzić, ostudzić i podzielić na małe różyczki.
Jajka ostudzić i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać
majonez, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Wszystko delikatnie wymieszać.