Wykonanie
No to się rozpieszczę dzisiaj, nie ma co...będzie co spalać na siłowni, ech;)Uśmiechnął się do mnie
tuńczyk skitrany gdzieś w czeluściach lodówki, więc wymyśliłam, że go muszę wykorzystać...a żeby nie było nudno, będzie w pomidorach z
oliwkami czarnymi,
natką pietruszki i
bazylią;)Przepis jest prosty, nie wymaga przygotowań, więc tym bardziej go polecam.Przygotowanie: 30 minutKoszt: 20 złSkładniki:3
pomidorylekko zagęszczony
sos pomidorowy Primo Gusto2
cebule3 ząbki
czosnkunatka pietruszkibazyliasól,
pieprzoliwa z oliwektuńczyk w sosie własnymmakaron spaghetticzarne oliwkiMakaron gotuję w
vegecie z łyżeczką
oliwy zamiast
soli na al dente, odcedzam, odstawiam na bok.Na rozgrzaną
oliwę wrzucam drobno posiekaną
cebulę - ja użyłam czerwonej i żółtej.Czekam aż się lekko zeszkli, po czym dodaję jeden ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę, smażę jeszcze chwilę.
Pomidory polewam wrzątkiem, aby pozbyć się skórki, kroję na kostkę i dodaję do
cebuli, smażę wszystko razem około 10 minut. Po chwili wlewam
sos pomidorowy dla lepszego smaku i konsystencji, mieszam i trzymam chwilę na płycie, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Na koniec dodaję
natkę pietruszki,
bazylię,
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem oraz łączę wszystko z
tuńczykiem, raz jeszcze mieszam i posypuję
oliwkami.Gotowe;)
...na
tuńczyka załapał się także mój kocur, łaził, miauczał, no to dostał...ech, żebym ja tak umiała..chociaż;p...pod nadzorem, chyba wyszło;)