ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z rozmarynem i dipem jogurtowym

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i dipem jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne, złociste kartofelki w rozmarynowej odsłonie...
Na co dzień bardzo rzadko jadam ziemniaki, na ich miejsce wybieram różnego rodzaju kasze, brązowy i czarny ryż oraz komosę ryżową. Ostatnio zdobyłam jednak worek ekologicznych ziemniaków i trzeba było je szybko wykorzystać, żeby nie zepsuły się w ciepłym mieszkaniu. Wpadłam więc na pomysł, aby je mocno zapiec w bardzo wysokiej temperaturze, tak aby miały chrupiącą skorupkę i podać z dipami jogurtowymi. Zapiekałam je, z dużą ilością rozmarynu, co nadaje ziemniakom fantastycznego smaku i aromatu. Dodatkowo posypałam je różnymi ziołami i przyprawami. W takim wydaniu ziemniaki smakują genialnie, wracałam do nich kilkukrotnie. To był mój kulinarny hit stycznia! :) Takie proste, a takie pyszne!
W Polsce ziemniaki spowszedniały. Je się je tak często, że zapomina się, ile mają cennych wartości. A przecież ziemniaki to źródło potasu obniżającego ciśnienie krwi, magnezu, który łagodzi stany zmęczenia i stres, a także pewnych ilości wapnia i fosforu. Dostarczają też sporo witamin, a wśród nich najwięcej witaminy C odpowiedzialnej m.in. za naszą odporność oraz witamin B1 oraz B6. Kartofle zawierają też błonnik ułatwiający trawienie, obniżający poziom cholesterolu. Są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu, a organizm łatwo przyswaja zawarte w nich związki. Najwięcej wartości odżywczych jest tuż pod skórką ziemniaka, więc dobrze jest cieniutko je obierać lub tylko delikatnie skrobać. Kartofle są też dobrym źródłem energii, której dostarcza skrobia, ale w łaściwie są niskokaloryczne, bo zawierają jedynie około 76 kcal w 100 g. Jedzone w pojedynkę, bez mięsa, za to z jogurtowym dipem czy surówką, nie tuczą. Nie bójmy się więc jeść ziemniaków! :)
Składniki dla 2 osób:
10 ziemniaków,
4 łyżki oliwy z oliwek,
rozmaryn świeży lub suszony,
oregano,
bazylia,
sól,
papryka słodka,
papryka ostra,
250 g jogurtu naturalnego,
pieprz ziołowy,
ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki - połówki i ćwiartki. Następnie układamy je na blaszce natłuszczonej oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem, oregano, bazylią, papryką ostrą i słodką oraz solą. Skrapiamy jeszcze po wierzchu oliwą z oliwek, możemy przemieszać całość, aby oliwa lepiej się rozprowadziła.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku przez 45 minut - pierwsze 30 minut w temperaturze 210°C, a kolejne 15 minut w temperaturze 230-240°C, aby ziemniaki dobrze się zarumieniły i zyskały chrupiącą skorupkę.
W czasie pieczenia ziemniaków przygotowujemy dipy: czosnkowo-ziołowy - z jogurtu naturalnego, startego na tarce lub zgniecionego w prasce ząbka czosnku, pieprzu ziołowego i soli; paprykowy - z jogurtu naturalnego, papryki słodkiej, papryki ostrej i soli.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/01/pieczone-ziemniaki-z-rozmarynem-i-dipem.html