Wykonanie
Aromatyczne, złociste
kartofelki w rozmarynowej odsłonie...
Na co dzień bardzo rzadko jadam
ziemniaki, na ich miejsce wybieram różnego rodzaju
kasze, brązowy i czarny
ryż oraz komosę
ryżową. Ostatnio zdobyłam jednak worek ekologicznych
ziemniaków i trzeba było je szybko wykorzystać, żeby nie zepsuły się w ciepłym mieszkaniu. Wpadłam więc na pomysł, aby je mocno zapiec w bardzo wysokiej temperaturze, tak aby miały chrupiącą skorupkę i podać z dipami jogurtowymi. Zapiekałam je, z dużą ilością
rozmarynu, co nadaje
ziemniakom fantastycznego smaku i aromatu. Dodatkowo posypałam je różnymi
ziołami i
przyprawami. W takim wydaniu
ziemniaki smakują genialnie, wracałam do nich kilkukrotnie. To był mój kulinarny hit stycznia! :) Takie proste, a takie pyszne!W Polsce
ziemniaki spowszedniały. Je się je tak często, że zapomina się, ile mają cennych wartości. A przecież
ziemniaki to źródło potasu obniżającego ciśnienie
krwi, magnezu, który łagodzi stany zmęczenia i stres, a także pewnych ilości wapnia i fosforu. Dostarczają też sporo witamin, a wśród nich najwięcej witaminy C odpowiedzialnej m.in. za naszą odporność oraz witamin B1 oraz B6.
Kartofle zawierają też błonnik ułatwiający trawienie, obniżający poziom cholesterolu. Są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu, a organizm łatwo przyswaja zawarte w nich związki. Najwięcej wartości odżywczych jest tuż pod skórką
ziemniaka, więc dobrze jest cieniutko je obierać lub tylko delikatnie skrobać.
Kartofle są też dobrym źródłem energii, której dostarcza
skrobia, ale w łaściwie są niskokaloryczne, bo zawierają jedynie około 76 kcal w 100 g. Jedzone w pojedynkę, bez
mięsa, za to z
jogurtowym dipem czy surówką, nie tuczą. Nie bójmy się więc jeść
ziemniaków! :)Składniki dla 2 osób:10
ziemniaków,4 łyżki
oliwy z oliwek,
rozmaryn świeży lub suszony,
oregano,
bazylia,
sól,
papryka słodka,
papryka ostra,250 g
jogurtu naturalnego,
pieprz ziołowy,ząbek
czosnku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki - połówki i ćwiartki. Następnie układamy je na blaszce natłuszczonej
oliwą z oliwek, posypujemy
rozmarynem,
oregano,
bazylią,
papryką ostrą i słodką oraz
solą. Skrapiamy jeszcze po wierzchu
oliwą z oliwek, możemy przemieszać całość, aby
oliwa lepiej się rozprowadziła.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku przez 45 minut - pierwsze 30 minut w temperaturze 210°C, a kolejne 15 minut w temperaturze 230-240°C, aby
ziemniaki dobrze się zarumieniły i zyskały chrupiącą skorupkę.W czasie pieczenia
ziemniaków przygotowujemy dipy:
czosnkowo-
ziołowy - z
jogurtu naturalnego, startego na tarce lub zgniecionego w prasce ząbka
czosnku,
pieprzu ziołowego i
soli;
paprykowy - z
jogurtu naturalnego,
papryki słodkiej,
papryki ostrej i
soli.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))