Wykonanie
Arbuz : piękny kolor, ponad 85%
wody, niewiele witamin i minerałów a tak go lubimy!Najlepszy na surowo, w napojach, sobretach, drinkach...
Arbuz ceniony jest za dużą ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Już tylko z tego powodu powinniśmy jeść go jak najwięcej.
Arbuz obniża też ciśnienie i wspomaga pracę
serca. Więcej o
arbuzie możecie przeczytać np. TULubicie
arbuza i pyszne desery z jego dodatkiem? Ja tak!A czy lubicie wypestkowywać arbuza? Ja tak!Tak, tak, to nie pomyłka... Odkąd w kuchni pomaga mi Thermomix wypestowanie
arbuza trwa tyko kilka sekund :)Polecam pyszny i przede wszystkim orzeźwiający
napój arbuzowy. Na upalne dni lub na taką duchotę jak dzisiaj jest idealny :)A do tego robi się go błyskawicznie!
składniki:1 kg miąższu
arbuza1/2
cytryny obranej, bez pestek1/2 litra
tonicukilka kostek
loduwykonanie:Włożyć miąższ
arbuza do naczynia i "odwirować" 5-8 s. / obr.4; przecedzić przez koszyczek lub durszlak (pestki zostają na durszlaku a miąższ przelatuje np. do miseczki)Do naczynia włożyć
cytrynę pokrojoną w plasterki, kostki
lodu i przecedzony miąższ; zmiksować 10 s. / obr. 10Dodać
tonic i wymieszać 5s. / obr.4Przelać do szklanek i pić ze smakiem!Dla dorosłych polecam dodatek
alkoholu, ja preferuję w tym zestawie
gin.Smacznego!