ßßß Cookit - przepis na Kurczakowa sałatka z zupek chińskich

Kurczakowa sałatka z zupek chińskich

nazwa

Wykonanie

Zupki chińskie ....
Zupa błyskawiczna, potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej lub więcej torebek z przyprawami, które nadają zupie smak. Występują w wielu wariantach smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa).
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna
To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować:
Składniki:
3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda]
2 pojedyncze piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
pół słoiczka papryki marynowanej żółto - czerwonej
pęczek koperku
3 łyżki majonezu
łyżka oleju
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna do mięsa
Przygotowanie:
Makaron z zupek chińskich kruszymy, wsypujemy dołączoną do niego przyprawę i zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby woda delikatnie zakryła makaron). Całość mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na bok.
W między czasie piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy je przyprawą uniwersalną do mięsa - ja użyłam takiej, w której skład wchodzi sól, papryka słodka, czosnek, pomidory suszone, cebula, papryka ostra, natka pietruszki, pieprz czarny, oregano, kozieradka, rozmaryn, bazylia i tymianek. Piersi smażymy na łyżce oleju, a następnie przekładamy je do miski z gotowym makaronem.
Marynowaną paprykę kroimy w kostkę. Użyłam domowych zapasów z lata, które podarowała mi moja mama :) Następnie dodajemy kukurydzę oraz posiekany koperek.
Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy.
Smacznego :) !
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2015/05/kurczakowa-saatka-z-zupek-chinskich.html