Wykonanie
W okresie świątecznym zapewne na każdym
stole znalazły się
jajka. Kontynuując więc ten jajeczny temat dzisiaj
jajka w wersji obiadowej.Składniki:450 g mrożonego purée ze
szpinaku5 gniazdek
makaronowych ( pappardelle)180 g
śmietany 12 %
masłoolej4 ząbki
czosnku5
jajeksólpieprzsłodka paprykaPrzygotowanie:W dużym garnku zagotowujemy osoloną
wodę i dodajemy do niej odrobinę
oleju. Wkładamy gniazdka
makaronowe tak, aby do siebie nie przylegały i się nie sklejały. Gotujemy 6-7 minut (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Delikatnie wyjmujemy ugotowane gniazdka z
wody i przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem. Formujemy je w taki spokój a by w środku było wolne miejsce.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę
masła i dodajemy
szpinak. Gdy całość się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
śmietanę oraz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gdy wszystko odrobinę zgęstnieję napełniamy gniazdka
makaronowe szpinakiem.
Na sam środek gniazdek ostrożnie i powoli wbijamy surowe
jajka. Na koniec oprószamy je
solą,
pieprzem i
słodką paprykąNaczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż
białka się zetną.Smacznego! :)