Wykonanie
Witajcie Moi
Drodzy,Upały i upały, nastały i nie odpuszczają, dlatego pewnie nie jedno z Was ile może
spędza czas na zewnątrz ciesząc się pogodą. Popołudniowa
kawa w ogrodzie nie może się obejść bez czegoś słodkiego, dlatego dzisiaj przepis na drożdżówki z
dżemem z czarnej porzeczki. Ja niestety zamiast ogrodem muszę się zadowolić otwartymi oknami i
widokiem na zielony park, ale i tak nie ma co narzekać,bo wcale nie jest tak źle.Potrzebne Nam będą:
Składniki na 9 drożdżówek3 szklanki
mąki pszennej50g
drożdżypół szklanki ciepłego
mleka50g
masła2
jajka1/3 szklanki
cukrudżem z czarnej porzeczkiDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier i wbijamy
jajka.
Składniki mieszamy ze sobą, natomiast do ciepłego
mleka w szklance dodajemy
drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Roztwór wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto, po czym dodajemy roztopione
masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto odkładamy na 15 w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 9 kawałków z których powstaną drożdżówki.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy i na jego środku umieszczamy łyżkę
dżemu.
Następnie zaklejamy dokładnie ciasto i otrzymujemy już kształt drożdżówki znanej mi z dzieciństwa ze szkolnej stołówki. Następnie drożdżówki układamy na blasze wysmarowanej
masłem.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
Wyjmujemy z pieca pachnące drożdżówki i mamy gotowy dodatek do letniej popołudniowej
kawy lub
herbaty w ogrodzie i nie tylko.