ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki

Drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Witajcie Moi Drodzy,
Upały i upały, nastały i nie odpuszczają, dlatego pewnie nie jedno z Was ile może spędza czas na zewnątrz ciesząc się pogodą. Popołudniowa kawa w ogrodzie nie może się obejść bez czegoś słodkiego, dlatego dzisiaj przepis na drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki. Ja niestety zamiast ogrodem muszę się zadowolić otwartymi oknami i widokiem na zielony park, ale i tak nie ma co narzekać,
bo wcale nie jest tak źle.
Potrzebne Nam będą:
Składniki na 9 drożdżówek
3 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
50g masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru
dżem z czarnej porzeczki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wbijamy jajka.
Składniki mieszamy ze sobą, natomiast do ciepłego mleka w szklance dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Roztwór wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto, po czym dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto odkładamy na 15 w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 9 kawałków z których powstaną drożdżówki.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy i na jego środku umieszczamy łyżkę dżemu.
Następnie zaklejamy dokładnie ciasto i otrzymujemy już kształt drożdżówki znanej mi z dzieciństwa ze szkolnej stołówki. Następnie drożdżówki układamy na blasze wysmarowanej masłem.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
Wyjmujemy z pieca pachnące drożdżówki i mamy gotowy dodatek do letniej popołudniowej kawy lub herbaty w ogrodzie i nie tylko.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/07/drozdzowki-z-dzemem-z-czarnej-porzeczki.html