ßßß Cookit - przepis na Szybka drożdżówka z kruszonką - bez wyrastania

Szybka drożdżówka z kruszonką - bez wyrastania

nazwa

Wykonanie

Przez ostatnie lata upiekłam naprawdę sporo przeróżnych ciast drożdżowych. Wszystkie wychodziły jak należy i były bardzo smaczne, ale miały jedną wspólną wadę - zabierały sporo czasu w przygotowaniu. A kto ma cierpliwość po całym dniu w szkole czy pracy, żeby czekać kilka godzin na to, aż ciasto spokojnie wyrośnie? Sama piekłam drożdżowe słodkości tylko kiedy trafiało mi się trochę więcej wolnego czasu i w mojej świadomości drożdżówka zapisała się jako wypiek czasochłonny. Do momentu kiedy do mieszkania studenckiego nie wprowadziła się Marta, która z dotąd nieznaną mi beztroską, mieszając wszystko "na oko" upiekła jedną z lepszych, klasycznych drożdżówek jakie jadłam :) Nawet nie dała swojemu ciastu podrosnąć, hańba! Nie było też mowy o robieniu rozczynu. Marta otrzymała zaszczytne miano "Władcy Drożdży", a ja pozazdrościłam, podpatrzyłam jaką konsystencję mniej-więcej powinno osiągnąć ciasto i w domu upiekłam swoją wersję. Wszystko zanotowałam, żeby każdy mniej odważny w kuchni, mógł sobie taką drożdżówkę sprawić szybko i bez stresu :) Jestem pewna, że przepis jest dobry, bo dla pewności (i z łakomstwa...) powstały już 3 ciasta z poniższych proporcji. Nic, tylko piec!
Składniki (na keksówkę ok. 30cm x 11cm):
Ciasto:
1 jajko
60 g masła
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
40 g świeżych drożdży
240 g mąki pszennej
Kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
35 g masła
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki.
W garnku roztopić masło w mleku, odstawić mieszankę do wystygnięcia. Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wszystko razem rozetrzeć łyżką. Kiedy drożdże się "rozpłyną" z cukrem, do miski wbić jajko i dodawać na zmianę mąkę i lekko ciepłe mleko z masłem, mieszając trzepaczką lub miksując. Po chwili ciasto stanie się jednolite. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa), w temperaturze 180 º C. Wyjąć z piekarnika i chwilę studzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, lub lekko ciepłe.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/05/szybka-drozdzowka-z-kruszonka-bez.html