Wykonanie
Przez ostatnie lata upiekłam naprawdę sporo przeróżnych
ciast drożdżowych. Wszystkie wychodziły jak należy i były bardzo smaczne, ale miały jedną wspólną wadę - zabierały sporo czasu w przygotowaniu. A kto ma cierpliwość po całym dniu w szkole czy pracy, żeby czekać kilka godzin na to, aż ciasto spokojnie wyrośnie? Sama piekłam
drożdżowe słodkości tylko kiedy trafiało mi się trochę więcej wolnego czasu i w mojej świadomości drożdżówka zapisała się jako wypiek czasochłonny. Do momentu kiedy do mieszkania studenckiego nie wprowadziła się
Marta, która z dotąd nieznaną mi beztroską, mieszając wszystko "na oko" upiekła jedną z lepszych, klasycznych drożdżówek jakie
jadłam :) Nawet nie dała swojemu ciastu podrosnąć, hańba! Nie było też
mowy o robieniu rozczynu.
Marta otrzymała zaszczytne miano "Władcy
Drożdży", a ja pozazdrościłam, podpatrzyłam jaką konsystencję mniej-więcej powinno osiągnąć ciasto i w domu upiekłam swoją wersję. Wszystko zanotowałam, żeby każdy mniej odważny w kuchni, mógł sobie taką drożdżówkę sprawić szybko i bez stresu :) Jestem pewna, że przepis jest dobry, bo dla pewności (i z łakomstwa...) powstały już 3 ciasta z poniższych proporcji. Nic, tylko piec!Składniki (na keksówkę ok. 30cm x 11cm):Ciasto:1
jajko60 g
masła3/4 szklanki
mleka3 łyżki
cukru40 g świeżych
drożdży240 g
mąki pszennejKruszonka:50 g
mąki25 g
cukru35 g
masłaWszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki.W garnku roztopić
masło w
mleku, odstawić mieszankę do wystygnięcia. Do miski wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier i wszystko razem rozetrzeć łyżką. Kiedy
drożdże się "rozpłyną" z
cukrem, do miski wbić
jajko i dodawać na zmianę
mąkę i lekko ciepłe
mleko z
masłem, mieszając trzepaczką lub miksując. Po chwili ciasto stanie się jednolite. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa), w temperaturze 180 º C. Wyjąć z piekarnika i chwilę studzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, lub lekko ciepłe.Smacznego!