Wykonanie
Porcja 16
bułekczas 2 godzSkladniki;600g
maki pszennej20g
drożdży40g
cukru50g
masła1
jajkoszklanka
mlekaPrzygotowanie;
Mleko podgrzać, zrobić zaczyn z
polowy mleka cukru i
drożdży, odstawić na kilka minut. W pozostałej części
mleka rozpuścić
masło. Gdy wszystko przestygnie, połączyć z
mąką,
jajkiem i zaczynem, dokładne wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Z ciasta formować małe bułeczki o średnicy około 3-4cm, układać je w formie w odstępach ok,2cm,Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minZrobić kruszonkęskładniki:50g miękkiego
masła50g
mąki50g
cukruSkładniki połączyć ze sobą do konsystencji grudek.Bułeczki posmarować
jajkiem i posypać kruszonkąPiec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-25 min do zrumienienia