ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Cześć Wszystkim
Dzisiaj czas na prawdziwy obiad jakiego dawno tutaj nie było,
który okazał się dla mnie prawdziwym zbawieniem
po przepracowanym tygodniu. Fasolkę po bretońsku pamiętam jeszcze z domu, gdy gotowała ją moja mama. Moja wersja fasolki
po bretońsku musiała przejść proces adaptacji, aby zaspokoić moje oczekiwania, dlatego wszelakie mięso i kiełbasę zastąpiła pierś z kurczaka.
Potrzebne składniki:
Składniki na 8 porcji
0,5 kg fasoli
pierś z kurczaka
5 marchewek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
oliwa
ziele angielski
liść laurowy
majeranek
sól
pieprz
Fasolę najlepiej zamoczyć w wodzie dzień wcześniej wieczorem. Gotujemy ją w dużym garnku napełnionym do połowy osoloną wodą z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez około 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchew i nadal gotujemy.
Cebulę i czosnek szatkujemy, a kurczaka kroimy w kostkę i smażymy całość na smalcu.
Usmażonego kurczaka wraz z cebulą i czosnkiem dodajemy
do gotującej fasolki i kurczaka. Dokładnie mieszamy,
po czym dodajemy przecier pomidorowy 2 łyżki oliwy, majeranek i doprawiamy pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze tylko przez chwilę i możemy już zajadać naszą fasolkę
po bretońsku.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/04/fasolka-po-bretonsku.html