ßßß
Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Fasolka po bretońsku
Składniki
Fasola
Piersi z kurczaka
Marchew
Cebula
Czosnek
Smalec
Koncentrat pomidorowy
Oliwa z oliwek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Majeranek
Sól
Pieprz
Wykonanie
Cześć WszystkimDzisiaj czas na prawdziwy obiad jakiego dawno tutaj nie było,który okazał się dla mnie prawdziwym zbawieniempo przepracowanym tygodniu.
Fasolkę
po bretońsku pamiętam jeszcze z domu, gdy gotowała ją moja mama. Moja wersja
fasolki
po bretońsku musiała przejść proces adaptacji, aby zaspokoić moje oczekiwania, dlatego wszelakie
mięso
i
kiełbasę
zastąpiła pierś z
kurczaka
.Potrzebne składniki:
Składniki na 8 porcji0,5 kg
fasoli
pierś z kurczaka
5
marchewek
2
cebule
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
smalcu
2 słoiczki
koncentratu pomidorowego
oliwa
ziele angielski
liść laurowy
majeranek
sól
pieprz
Fasolę
najlepiej zamoczyć w wodzie dzień wcześniej wieczorem. Gotujemy ją w dużym garnku napełnionym do połowy osoloną
wodą
z dodatkiem
ziela angielskiego
i
liścia laurowego
przez około 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną
marchew
i nadal gotujemy.
Cebulę
i
czosnek
szatkujemy, a
kurczaka
kroimy w kostkę i smażymy całość na
smalcu
.
Usmażonego
kurczaka
wraz z
cebulą
i
czosnkiem
dodajemydo gotującej
fasolki
i
kurczaka
. Dokładnie mieszamy,po czym dodajemy
przecier pomidorowy
2 łyżki
oliwy
,
majeranek
i doprawiamy
pieprzem
. Ponownie dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze tylko przez chwilę i możemy już zajadać naszą
fasolkę
po bretońsku.
Źródło:
http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/04/fasolka-po-bretonsku.html
Przepisy powiązane
Gulasz pomidorowy z szybkowara
Gulasz
Fasolka po bretońsku
Zupa z soczewicy
Bigos
Składniki powiązane (0)