ßßß
Składniki na 2 porcje :½ kalafiora (ok. 400g)2 jajka½ łyżeczki oregano (albo inna ulubiona przyprawa, np. curry dla smaku i koloru)
sól do smakuKalafiora przeciąć na połowę i oddzielić tylko kwiaty, bez łodyżek. Kwiaty kalafiora rozdrobnić blenderem, albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, tak aby jego wiórki przypominały strukturą co najwyżej ziarenka ryżu. Rozdrobniony kalafior przełożyć do plastikowego pojemnika i ugotować na parze przez 10 minut. Wyjąć z parowaru i przełożyć na lnianą ściereczkę, bardzo mocno wycisnąć całą wodę. Ja używam do tego silikonowych rękawic, bardzo łatwo się poparzyć, a z kalafiora wypływa sporo wody.
Odciśnięte wiórki kalafiora przełożyć do miski, posolić i doprawić do smaku przyprawami, jak trochę przestygnie wbić dwa jajka i dokładnie wymieszać. Z tak powstałej masy formować cienkie okrągłe placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej ilości masy wychodzi 6-8 placków. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 º C.Placki smakują wybornie i prawdę mówiąc naprawdę trudno zgadnąć, że są z kalafiora. Mam nadzieję, że skusicie się na wypróbowanie przepisu, przypadną Wam do gustu i podzielicie się swoimi wrażeniami.
Można je jeść na gorąco, ale równie smaczne są na zimno. Nadają się jako dodatek do obiadu (na zdjęciu placuszki z pieczonym dorszem pod pierzynką z pietruszkowego pesto i orzechów), albo też na śniadanie z twarożkiem i łososiem.
1 porcja placków to ok. 120kcal, węglowodany: 5g, białko: 11g, tłuszcz: 6gSMACZNEGO!