Wykonanie
Dziś przepis, który można śmiało wykorzystać, gdy "nie ma co ugotować". Wszystkie składniki są łatwo dostępne i wierzę, że zawsze obecne w każdej kuchni. Właśnie wczoraj nie miałam pomysłu, ale zrodził się po przejrzeniu tego, co
mogę wykorzystać. Smaczny i efektowny posiłek nie koniecznie musi się składać z
drogich produktów, ani wbrew pozorom nie musi wiązać się z długimi godzinami "przy garach". Przygotowałam tartę z
pomidorów na domowym, pełnoziarnistym cieście i wszystko (łącznie z pieczeniem) zajęło mi nieco ponad godzinkę. Pomijając, że wygląda apetycznie, w smaku też jest (a raczej była) doskonała. Zapraszam do wypróbowania przepisu:
TARTA POMIDOROWASkładniki na 4 porcje :Ciasto:200g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g zimnego
masła50g
śmietany 12%1
jajoszczypta
soliFarsz:500g małych
pomidorów (mogą być koktajlowe, albo nieduże
pomidorki przekrojone na połówki)1
cebula2 ząbki
czosnkułyżka
oliwy z oliwekgałązka posiekanego świeżego
rozmarynu200ml białego
wytrawnego winałyżeczka
masła do posmarowania formy
Mąkę zagnieść z
masłem („dobra rada”: żeby było łatwiej zagnieść zimne
masło, wcześniej ucieram je na tarce),
śmietaną,
jajkiem i szczyptą
soli na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki.Kiedy ciasto się chłodzi można zająć się farszem.
Pomidory umyć i osuszyć, ewentualnie przekroić na połówki jeśli są duże.
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić i zeszklić na
oliwie, po chwili dodać
pomidory i
rozmaryn. Wlać
wino i gotować powolutku na średnim ogniu około 10 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na koło trochę większe od formy (używając formy 26cm, ciasto rozwałkować na ok. 30cm) i przełożyć do nasmarowanej niewielką ilością tłuszczu formy. Wyłożyć
pomidory i
cebulkę, a brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ° C (180 ° C z termoobiegiem).PORCJA zawiera ok. 480kcal, węglowodany: 37g,
białko: 10g, tłuszcze: 28gSMACZNEGO!