ßßß
Składniki na 4 porcje :2 średnie cukinie1 łyżeczka soli1 cebulaoliwa500g mielonego mięsa1 puszka krojonych pomidorówlistek laurowysuszona bazylia i oreganosól i pieprz150ml śmietany125g mozzarelli (opakowanie)Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Położyć na ściereczce, posolić i zostawić aby odsączyć nadmiar soku.
Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na łyżeczce oliwy, a następnie przełożyć do miseczki i odstawić. Na tą samą patelnię dolać więcej oliwy i usmażyć mięso. Kiedy mięso nabierze brązowego koloru, dodać pomidory z puszki, listek laurowy i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem. Ułożyć na dnie naczynia plastry cukinii, potem warstwę sosu z mięsem, znów cukinię, a na wierzch sos. Polać po wierzchu śmietaną i posypać startą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 20 minut.
Efektem wszystkich powyższych działań jest apetycznie wyglądająca, aromatycznie pachnąca, wzmagająca uczucie głodu i zachęcająca do natychmiastowego zjedzenia "lazania" (lasagne dla tych, którzy wolą oryginalną pisownię) :)
1 PORCJA to ok. 490kcal, węglowodany: 12g, białko: 32g, tłuszcze: 35gSMACZNEGO!