Wykonanie
Lekkie orzeźwiające ciasto idealne na upalne dni... w optymistycznych kolorkach, bez włączania piekarnika, nie może się nie udać, polecam :)
spód:18 sztuk podłużnych
biszkoptówmasa jogurtowa:800 gramów
jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (odradzam grecki)3
galaretki cytrynowewierzch:2 puszki koktajlu z
owoców egzotycznych (razem 800 gramów brutto)2
galaretki cytrynowedodatkowo:1 paczuszka
galaretki cytrynowej1 paczuszka
galaretki pomarańczowej1
galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, wylewamy do głębokiego talerza, schładzamy do zgęstnienia. To samo robimy z 1
galaretką pomarańczową.Następnie obie kroimy w kosteczkę.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli nie mamy takiej z wyjmowanym dnem) i wykładamy podłużnymi
biszkoptami.
3
cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a
potem wlewamy małym strumyczkiem do
jogurtu naturalnego i miksujemy do połączenia składników.
Powstałą na powierzchni piankę zbieramy łyżką.
Masę wkładamy do lodówki, a kiedy uzyska konsystencję budyniu, wsypujemy do niej pokrojone w kosteczkę
galaretki i z wyczuciem mieszamy łyżką.
Masę wykładamy delikatnie na poukładane wcześniej
biszkopty i w miarę możliwości wygładzamy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Owoce z puszki odcedzamy na sitku (ja miałam takie dwie puszeczki).Wykładamy je na zastygniętą masę.
Dwie ostatnie
galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml
wody, schładzamy w lodówce i kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na poukładane wcześniej
owoce.Ciasto ostatecznie schładzamy parę godzin w lodówce, smacznego !