ßßß


spód:18 sztuk podłużnych biszkoptówmasa jogurtowa:800 gramów jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (odradzam grecki)3 galaretki cytrynowewierzch:2 puszki koktajlu z owoców egzotycznych (razem 800 gramów brutto)2 galaretki cytrynowedodatkowo:1 paczuszka galaretki cytrynowej1 paczuszka galaretki pomarańczowej1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, wylewamy do głębokiego talerza, schładzamy do zgęstnienia. To samo robimy z 1 galaretką pomarańczową.Następnie obie kroimy w kosteczkę.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli nie mamy takiej z wyjmowanym dnem) i wykładamy podłużnymi biszkoptami.
3 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a potem wlewamy małym strumyczkiem do jogurtu naturalnego i miksujemy do połączenia składników.
Powstałą na powierzchni piankę zbieramy łyżką.
Masę wkładamy do lodówki, a kiedy uzyska konsystencję budyniu, wsypujemy do niej pokrojone w kosteczkę galaretki i z wyczuciem mieszamy łyżką.
Masę wykładamy delikatnie na poukładane wcześniej biszkopty i w miarę możliwości wygładzamy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Owoce z puszki odcedzamy na sitku (ja miałam takie dwie puszeczki).Wykładamy je na zastygniętą masę.
Dwie ostatnie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wody, schładzamy w lodówce i kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na poukładane wcześniej owoce.Ciasto ostatecznie schładzamy parę godzin w lodówce, smacznego !