Wykonanie
Cytrynowiec.. ciasto dosyć czasochłonne.. ale warto :) Idealne dla kogoś kto nie przepada za bardzo słodkimi ciastami :) Te kwaskowe.. Zachęcam do wypróbowania:)
Składniki:- 1 litr
soku pomarańczowego- 3-4
cytryny- 4 budynie
śmietankowe- 2 paczki delicji- 3
galaretki cytrynowe- 3
galaretki pomarańczowe- 800g
jogurtu naturalnego typu greckiego- 1 opakowanie podłużnych
biszkoptów ( ok.20-25sztuk)- 1 opakowanie
biszkoptów okrągłych ( duża paczka)- 4-5 łyzek
cukru- 3-4 łyzki
cukru pudru- 80g
masłaWykonanie :1) Spód blaszki wykładamy okrągłymi
biszkoptami.2) 3 szklanki soku + sok z 2
cytryn + masło+
cukier wrzucamy do garnka. Gotujemy w 1/3 szklanki soku rozprowadzamy 4 budynie i wlewamy do garnka i gotujemy
budyń.Studzimy.3) Wystudzony
budyń rozkładamy na biszkoptach. Następnie na masę wykładamy podłużne
biszkopty i skrapiamy
sokiem z cytryny. Gotujemy
wodę na 3
galaretki (ok.1l mniej niż na opakowaniu) rozprowdzamy i studzimy do całkowitego wystygnięcia.Gdy wystygnie wlewamy do
jogurtu mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia.4)Zgęstniałą masę wylewamy na
biszkopty. Następnie rozkładamy delicje. Gotujemy
wodę na 3
galaretki i przygotowujemy wedlug opakowania. Odstawiamy do lekkego stężenia i następnie wylewamy na delicje. Odstawiamy do chłodzenia na kilka godzin.
SMACZNEGO !