Wykonanie
Deser ten jest bardzo efektowny, prosty w wykonaniu i bardzo tani, dlatego świetnie sprawdzi się na przyjęcie. Łatwość niestety nie idzie w parze z czasem wykonywania, ponieważ każda warstwa
galaretki musi stężeć przed wlaniem następnej, aczkolwiek w
między czasie można zająć się innymi imprezowymi przysmakami. Ponadto,
galaretkową bazę można urozmaicać przeróżnymi dodatkami (
owocami,
lodami,
bitą śmietaną z dekoracjami,
biszkoptami,
ciastkami itp.) na samym wierzchu bądź zatopionymi w tęczowym deserze.
Składniki (porcja na 2 kielichy po 400ml każdy):baza:1/2
galaretki agrestowej1/2
galaretki wiśniowej1/2
galaretki pomarańczowej1/2
galaretki cytrynowejdodatki:
biszkopty,
lody,
bita śmietana,
owoce, dekoracje cukiernicze, ciasta,
herbatniki itp.Przygotowanie:Przygotowujemy 1/2
galaretek (czyli na 250ml
wody) według instrukcji na opakowaniu i czekamy aż ostygną. Naczynia, w których będziemy podawać deser najlepiej włożyć puste do lodówki aby się schłodziły. Jedną z
galaretek wlewamy do pucharka i wkładamy z powrotem do lodówki. Kolejne wlewamy zaraz po tym jak poprzednia lekko stężeje (nie musi być bardzo zwarta). I tak układamy kilka warstw, a na końcu, chwilę przed podaniem dowolnie przyozdabiamy.Smacznego:)