Wykonanie
Szybkie ciasto, właściwie deser bo nie pieczemy nic, tylko układamy warstwy i pozostaje czekać aż wszystko stężeje.Najlepiej na parę godzin lub na noc włożyć do lodówki.Idealny na ciepłe dni.Smak bardzo orzeźwiający, posmak
banana i
cytrusów wyczuwalny,a kwiaty pyszne i cieszą oko.
przepis własny125 g
twarogu ( użyłam zwykłego w kostce)120 ml
śmietanki 30%120 ml gęstego
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
cukru pudru ( można dać więcej jeśli wolicie)1 duży
bananskórka cytrynowa (płaska łyżeczka)1
galaretka cytrynowa1
galaretka pomarańczowakandyzowane kwiaty hibiskusa Skworcu* ( bogactwo wit. C)9 okrągłych
biszkoptów ( na foremkę 20x20)- użyłam szklanej foremki - nie wykładałam jej niczym
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie (w połowie ilości
wody).
Galaretkę pomarańczową w normalnej ilości
wody - tę użyjemy na wierzch.Kwiaty hibiskusa zalewamy niewielką ilością gorącej
wody aby je nawilżyć i aby się rozwinęły. Po tym czasie odsączamy na sitku, sok dosładzamy i używamy do nasączenia
biszkoptów.
Biszkopty nasączyłam bardzo lekko i ułożyłam na dnie formy.Kiedy
cytrynowa galaretka zacznie tężeć (przyspieszyłam ten proces wkładając ją na 15 minut do zamrażalnika) miksujemy blenderem (użyłam takiego ręcznego)
twaróg,
śmietankę,
banana i
jogurt na gładką masę. Dodajemy
cukier i skórkę, ponownie krótko miksujemy, na koniec dodajemy łyżką tężejącą
galaretkę.Na chwilę wkładamy do lodówki aż masa serowa zgęstnieje.Wylewamy tężejącą masę na
biszkopty. Układamy odsączone kwiaty hibiskusa lekko je dociskając. Kiedy warstwa stężeje, zalewamy wszystko
galaretką pomarańczową.Wkładamy do lodówki i czekamy. To najtrudniejsza faza :)
* nie mylić z suszonymi, z których przyrządza się
herbatkę.Te są mięsiste i wyraziste w smaku, świetne jako przekąska, źródło witamin.W smaku przypominają trochę
suszoną żurawinę choć nie mają jej cierpkości, lekko kwaskowate i słodkawe.Po namoczeniu ich w gorącej wodzie zyskują niesamowity wygląd i rozwijają się.Stają się miękkie, ale nie rozpadają się, raczej przypominają w dotyku algi.info od producenta:Hibiskus , czyli róża chińska, to jeden z najpiękniejszych kwiatów świata.Nie każdy wie, że również jeden z najsmaczniejszych.Spożywanie ich regularnie ma wspaniały wpływ na gospodarkę elektrolitową organizmu, wspomaga układ wydalniczy i krwionośny.Nasze kwiaty hibiskusa są kandyzowane w całości, nie
tracą więc ani urody ani czaru. Idealnie nadają się jako dekoracja ciast, deserów
lodów.Ich lekko kwaskowaty smak na nowo wydobędzie smak potraw z czerwonego
mięsa i warzyw dodatkowo nadając potrawie egzotyczny wygląd.