ßßß Cookit - przepis na Bananowy serniczek z kwiatem hibiskusa (bez pieczenia)

Bananowy serniczek z kwiatem hibiskusa (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Szybkie ciasto, właściwie deser bo nie pieczemy nic, tylko układamy warstwy i pozostaje czekać aż wszystko stężeje.
Najlepiej na parę godzin lub na noc włożyć do lodówki.
Idealny na ciepłe dni.
Smak bardzo orzeźwiający, posmak banana i cytrusów wyczuwalny,
a kwiaty pyszne i cieszą oko.
przepis własny
125 g twarogu ( użyłam zwykłego w kostce)
120 ml śmietanki 30%
120 ml gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru pudru ( można dać więcej jeśli wolicie)
1 duży banan
skórka cytrynowa (płaska łyżeczka)
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka pomarańczowa
kandyzowane kwiaty hibiskusa Skworcu* ( bogactwo wit. C)
9 okrągłych biszkoptów ( na foremkę 20x20)
- użyłam szklanej foremki - nie wykładałam jej niczym
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie (w połowie ilości wody).
Galaretkę pomarańczową w normalnej ilości wody - tę użyjemy na wierzch.
Kwiaty hibiskusa zalewamy niewielką ilością gorącej wody aby je nawilżyć i aby się rozwinęły. Po tym czasie odsączamy na sitku, sok dosładzamy i używamy do nasączenia biszkoptów.
Biszkopty nasączyłam bardzo lekko i ułożyłam na dnie formy.
Kiedy cytrynowa galaretka zacznie tężeć (przyspieszyłam ten proces wkładając ją na 15 minut do zamrażalnika) miksujemy blenderem (użyłam takiego ręcznego) twaróg, śmietankę, banana i jogurt na gładką masę. Dodajemy cukier i skórkę, ponownie krótko miksujemy, na koniec dodajemy łyżką tężejącą galaretkę.
Na chwilę wkładamy do lodówki aż masa serowa zgęstnieje.
Wylewamy tężejącą masę na biszkopty. Układamy odsączone kwiaty hibiskusa lekko je dociskając. Kiedy warstwa stężeje, zalewamy wszystko galaretką pomarańczową.
Wkładamy do lodówki i czekamy. To najtrudniejsza faza :)
* nie mylić z suszonymi, z których przyrządza się herbatkę.
Te są mięsiste i wyraziste w smaku, świetne jako przekąska, źródło witamin.
W smaku przypominają trochę suszoną żurawinę choć nie mają jej cierpkości, lekko kwaskowate i słodkawe.
Po namoczeniu ich w gorącej wodzie zyskują niesamowity wygląd i rozwijają się.
Stają się miękkie, ale nie rozpadają się, raczej przypominają w dotyku algi.
info od producenta:
Hibiskus , czyli róża chińska, to jeden z najpiękniejszych kwiatów świata.
Nie każdy wie, że również jeden z najsmaczniejszych.
Spożywanie ich regularnie ma wspaniały wpływ na gospodarkę elektrolitową organizmu, wspomaga układ wydalniczy i krwionośny.
Nasze kwiaty hibiskusa są kandyzowane w całości, nie tracą więc ani urody ani czaru. Idealnie nadają się jako dekoracja ciast, deserów lodów.
Ich lekko kwaskowaty smak na nowo wydobędzie smak potraw z czerwonego mięsa i warzyw dodatkowo nadając potrawie egzotyczny wygląd.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/06/bananowy-serniczek-z-kwiatem-hibiskusa.html