ßßß


0,5 główki średniej kapusty0,5 kg pieczarek1 duża cebula1 - 2 jaja2 - 3 łyżki tartej bułkisól, pieprzdodatkowo:bułka tarta do panierowaniaspory kawałek gazy (do odciskania kapusty)Z kapusty wycinamy głąba, szatkujemy ją na średnią grubość, wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą, tak by przykryła kapustę, lekko solimy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.Pieczarki dokładnie szorujemy, kroimy na małe kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia tej ostatniej, odciekamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki lub na talerzyk.Kapustę mielimy na średnich oczkach.
Następnie porządnie odciskamy z soku przez gazę lub czystą bawełnianą lub lnianą ściereczkę. Będziecie w szoku ile Wam zostanie w stosunku do stanu początkowego :D
Do odciśniętej kapusty dodajemy pieczarki z cebulą, sól i sporą ilość czarnego pieprzu, wbijamy jajo lub 2, wsypujemy bułkę tartą (radzę zacząć od dwóch łyżek), mieszamy wszystko dokładnie.
UWAGA: Kotleciki mają być miękkie, nie przesadzajmy z ilością tartej bułki.Z ciasta formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na złoto z obu stron, podajemy z ulubioną surówką lub sosami np, pieczarkowym .