ßßß Cookit - przepis na zupa neapolitańska

zupa neapolitańska

nazwa

Wykonanie

Zupa jest pyszna, a przy tym sycąca, tania i błyskawiczna, bardzo polecam.
Dzięki współpracy ze sklepem internetowym Emako, miałam możliwość przetestować bambusową deskę do krojenia i nóż szefa kuchni . Wiadomo, są to rzeczy niezbędne dla każdego kucharza czy kucharki :)
Jestem bardzo zadowolona z obu produktów. Nóż jest bardzo przyjemny z wyglądu, rączka zapobiega ślizganiu podczas krojenia, a pokryte specjalnym tworzywem ostrze sprawia, że resztki jedzenia nie zasychają na nim i łatwo jest go umyć, nawet po upływie czasu.
Deska jest również świetna, lekka, nie za duża, ani nie za mała, taka w sam raz, jeśli chodzi o wielkość. Zawsze miałam problem ze ślizgającymi się podczas krojenia podkładkami, tutaj nic takiego się nie dzieje, gdyż po jednej stronie pokryta jest tworzywem, które temu zapobiega.
Bardzo polecam zakupy w Emako, kontakt świetny, wysyłka błyskawiczna, same plusy :)
1 litr bulionu warzywnego
150 gramów serka topionego śmietankowego
1 duży por (biała i kawałek zielonej części)
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
2 małe marchewki
pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz (optymalnie biały)
6 kromek chleba tostowego
1 kopiasta łyżka masła
Bulion zagotować, wrzucić marchewki starte na dużych oczkach, gotować przez 10 minut.
Serek pokroić w kosteczkę, wrzucić do zupy, podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia serka.
Pora pokroić w talarki, podsmażyć na łyżce masła przez 5 minut, dodać do zupy.
Całość doprawić. Gaz wyłączyć, po paru minutach dodać śmietanę, wymieszać.
Chleb tostowy pokroić w kostkę, usmażyć na złoto na maśle.
Zupę podawać z grzankami i posiekaną zieloną pietruszką.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/06/zupa-neapolitanska.html