Wykonanie
Share the post "
Pory w
śmietanie / Creamed leeks"Nieustannie poszukuję nowych dodatków do dań głównych, gdyż moim zdaniem szkoda życia na spożywanie wciąż tych samych potraw. Jest tyle nowych smaków, które można poznać! Chociaż oczywiście wracam od czasu do czasu do tych najlepszychDziś przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny
por duszony w
śmietance z dodatkiem
gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z
mięsami jak i
rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:)Scroll down for recipe in English
(4-5 porcji)Składniki:2 łyżki
masła4 duże
pory, tylko jasnozielone części, pokrojone na plasterki1 szklanka
śmietanki 36 %duża szczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprzPrzygotowanie:Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj
masło.Włóż
pory i smaż przez 14 do 16 minut lub do miękkości.Wlej
śmietankę i dopraw
gałką muszkatołową. Gotuj przez kolejne 3 – 4 minuty, aż sos zgęstnieje.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem i natychmiast podawaj.Smacznego!
Creamed Leeks(4-5 servings)Ingredients:2 tablespoons butter4 large leeks, light parts only, sliced1 cup heavy creampinch of nutmegsalt and pepperPreparation:Heat a large pan over medium heat and add the butter.Add the leeks and cook for 14 to 16 minutes, or until soft.Add the cream and nutmeg and simmer for 3 to 4 minutes, or until thickened.Season to taste with salt and pepper and
serve immediately.Enjoy!
Share the post "
Pory w
śmietanie / Creamed leeks"