ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: migdałowy budyń z kaszy manny

z cukrem pudrem: migdałowy budyń z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Delikatny, sycący, tani i szybki, dla amatorów grysiku :)
2 szklanki mleka
2 czubate łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka masła
60 gramów kaszy manny
50 gramów migdałów w plasterkach
szczypta soli
1 żółtko (opcjonalnie)
ulubione owoce lub słodki sos owocowy
Migdały uprażyć na złoto na suchej patelni, przesypać do miseczki (nie zostawiajmy ich na gorącej patelni do ostygnięcia, bo uprażą się za bardzo).
Mleko zagotować z obydwoma cukrami, masłem i solą, dodać grysik, zagotować cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Żółtko roztrzepać, dodać do budyniu, energicznie wymieszać, zagotować i zaraz zdjąć z gazu, następnie wsypać migdały ( można 1 łyżkę odstawić do przybrania deseru), wymieszać.
Budyń przelać do salaterek, schłodzić. Podawać z ulubionymi owocami lub słodkim sosem, np czekoladowym lub toffi.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/06/migdaowy-budyn-z-kaszy-manny.html