ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy z owocami i kruszonką migdałową.

Placek drożdżowy z owocami i kruszonką migdałową.

nazwa

Wykonanie

Moja babcia staruszeczka poprosiła, żebym jej upiekła placek drożdżowy. Jakie to dziwne jak w życiu odwracają się role… Obiecałam, że upiekę. Zdałam sobie sprawę, że nie mam pojęcia i nigdy nie piekłam najprostszej wersji ciasta drożdżowego – placka właśnie. No i miałam tremę bo piekłam dla doświadczonej osoby, która niejeden taki placek upiekła. Znalazłam przepis w książce GW „Rok w kuchni. Wiosna/lato”. Kiedy zaczęłam go przygotowywać wystraszyłam się, że nic z tego nie wyjdzie – bo proporcje zaczynu okazały się jakieś dziwaczne i nijak nie było szansy, że coś zacznie rosnąć. Dodałam więc pozostałe składniki i pomyślałam „niech się dzieje co chce”. wyrobiłam całość i zostawiłam. Po paru minutach moim oczom ukazało się ciasto uciekające z miski :-))) Rosło jak szalone. W oryginale ten przepis jest plackiem z rabarbarem. Ja dałam truskawki. Do kruszonki dałam cukier migdałowy zamiast waniliowego. Posłaniec właśnie pojechał do babci – ciekawe czy jej posmakuje.
Składniki ;
(na blachę o wymiarach 36×21 cm)
Dowolne owoce,
Ciasto
50 dag mąki,
8 dag drożdży,
10 dag cukru,
1 szklanka mleka,
8 dag masła,
szczypta soli,
1 jajko.
Kruszonka
20 dag mąki,
10 dag cukru,
1 cukier waniliowy (u mnie migdałowy),
1/2 kostki masła.
Wykonanie :
Ciasto
mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w środku dołek i włożyć do niego pokruszone drożdże, posypać łyżeczką cukru, zalać 1/3 ciepłego mleka i wyrabiać chwilę ręką. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło stopić w pozostałym mleku, dodać pozozstąły cukier i sól. Wbić jajko, dokładnie wymieszać i wlać do rozczynu. Zagnieść ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Opłukać owoce i pociąć na kawałki jeśli to konieczne.
Kruszonka
Mąkę zmieszać z oboma cukrami. Schłodzone masło zetrzeć na grubej tarce i rozetrzeć z mąką (ja po prostu wrzuciłam masło do mąki i cukrów i roztarłam ręką).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkowac na grubość dwóch palców, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i nakłuć widelcem (ja ciasto rozprowadziłam w formie rękami bez wałkowania).
Rozłożyć na cieście owoce. Posypać kruszonką i piec w temperaturze 200 st. C przez 45 minut.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=941