Wykonanie
Moja babcia staruszeczka poprosiła, żebym jej upiekła placek
drożdżowy. Jakie to
dziwne jak w życiu odwracają się role… Obiecałam, że upiekę. Zdałam sobie sprawę, że nie mam pojęcia i nigdy nie piekłam najprostszej wersji
ciasta drożdżowego – placka właśnie. No i miałam tremę bo piekłam dla doświadczonej osoby, która niejeden taki placek upiekła. Znalazłam przepis w książce GW „Rok w kuchni. Wiosna/lato”. Kiedy zaczęłam go przygotowywać wystraszyłam się, że nic z tego nie wyjdzie – bo proporcje zaczynu okazały się jakieś dziwaczne i nijak nie było szansy, że coś zacznie rosnąć. Dodałam więc pozostałe składniki i pomyślałam „niech się dzieje co chce”. wyrobiłam całość i zostawiłam. Po paru minutach moim oczom ukazało się ciasto uciekające z miski :-))) Rosło jak szalone. W oryginale ten przepis jest plackiem z
rabarbarem. Ja dałam
truskawki. Do kruszonki dałam
cukier migdałowy zamiast
waniliowego. Posłaniec właśnie pojechał do babci – ciekawe czy jej posmakuje.
Składniki ;(na blachę o wymiarach 36×21 cm)Dowolne
owoce,Ciasto50 dag
mąki,8 dag
drożdży,10 dag
cukru,1 szklanka
mleka,8 dag
masła,szczypta
soli,1
jajko.Kruszonka20 dag
mąki,10 dag
cukru,1
cukier waniliowy (u mnie
migdałowy),1/2 kostki
masła.Wykonanie :Ciasto
mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w środku dołek i włożyć do niego pokruszone
drożdże, posypać łyżeczką
cukru, zalać 1/3 ciepłego
mleka i wyrabiać chwilę ręką. Pozostawić do wyrośnięcia.
Masło stopić w pozostałym
mleku, dodać pozozstąły
cukier i
sól. Wbić
jajko, dokładnie wymieszać i wlać do rozczynu. Zagnieść ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Opłukać
owoce i pociąć na kawałki jeśli to konieczne.Kruszonka
Mąkę zmieszać z oboma
cukrami. Schłodzone
masło zetrzeć na grubej tarce i rozetrzeć z
mąką (ja po prostu wrzuciłam
masło do
mąki i
cukrów i roztarłam ręką).Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkowac na grubość dwóch palców, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i nakłuć widelcem (ja ciasto rozprowadziłam w formie rękami bez wałkowania).Rozłożyć na cieście
owoce. Posypać kruszonką i piec w temperaturze 200 st. C przez 45 minut.