Wykonanie
Miałam ochotę na jakiś wypiek
drożdżowy, a że uwielbiam
chałki, to postanowiłam wypróbować kolejny przepis na nią. Tu kusiły mnie
migdały, niestety po upieczeniu niestety niewiele je czuć w smaku, choć sama
chałka jest smaczna. Ot tyle co zastąpiły
mąkę. Przepis z książki Zofii Nasierowskiej "Święta Wielkanocne. Przepisy i obyczaje".
Chałka z
migdałami (2 sztuki)750 g
mąki11 dag
cukru6 dag
drożdży świeżych1,5 szklanki letniego
mleka15 dag
masła, rozpuścić
cukier waniliowy2
jaja15 dag obranych, startych
migdałówpół łyżeczki
soliDrożdże rozpuścić w pół szklanki letniego
mleka wraz z trzema łyżkami
cukru i 3 łyżkami
mąki. Odstawię do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Do miski wsypać resztę
mąki,
sól, resztę
cukru,
migdały, rozpuszczone, schłodzone
masło, wbić
jaja. Dodać wyrośnięte
drożdże. . Powoli wlewać resztę
mleka i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i błyszczące. Następnie przykryć czystą ściereczką i pozostawię w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok godziny).Po wyrośnięciu wyrobić jeszcze raz. Podzielić ciasto na połowę i zrobić dwie
chałki zaplatając warkocz. Końcówkę ciasta można zawinąć pod spód (będzie lepiej wyglądać). Położyć
chałki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem lub śmietaną/
mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec ok 35 minut w 200ºC.
przypominam o konkursie