ßßß Cookit - przepis na ślimaczki z budyniem i malinami

ślimaczki z budyniem i malinami

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, szybkie drożdżówki. Waniliowy budyń i winne w smaku malinki to znakomity smakowo duet, polecam :) Polecam również ślimaczki z serem .
400 gramów mąki pszennej
50 gramów stopionego, schłodzonego masła
100 gramów cukru
1 łyżka cukru waniliowego
25 gramów drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajo
2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( po 40 g) + 3 szklanki mleka
4 kopiaste łyżki cukru
1,5 garści malin (dałam mrożone)
1 rozbełtane jajo do posmarowania bułeczek
2 szklanki mleka zagotować, w trzeciej wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ostudzić go do temperatury pokojowej.
Maliny, jeśli używamy mrożonych, rozmrozić.
Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Z reszty mąki, cukrów, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
Potem ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm.
Na ciasto wyłożyć budyń i posypać malinami.
Ciasto zwinąć delikatnie, ale dość ściśle wzdłuż dłuższego boku.
Rulon pokroić na 14 - 16 równych kawałków.
Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 - 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem i piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/slimaczki-z-budyniem-i-malinami.html