Wykonanie
Przepyszne, szybkie drożdżówki.
Waniliowy budyń i
winne w smaku
malinki to znakomity
smakowo duet, polecam :) Polecam również ślimaczki z
serem .
400 gramów
mąki pszennej50 gramów stopionego, schłodzonego
masła100 gramów
cukru1 łyżka
cukru waniliowego25 gramów
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mleka1
jajo2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe ( po 40 g) + 3 szklanki
mleka4 kopiaste łyżki
cukru1,5 garści
malin (dałam mrożone)1 rozbełtane
jajo do posmarowania bułeczek2 szklanki
mleka zagotować, w trzeciej wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami
cukru, wlać do gotującego się
mleka, ugotować
budyń, ostudzić go do temperatury pokojowej.
Maliny, jeśli używamy mrożonych, rozmrozić.Z ciepłego
mleka,
drożdży, 1 łyżeczki
cukru i 1 łyżeczki
mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.Z reszty
mąki,
cukrów,
jaja,
masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
Potem ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm.Na ciasto wyłożyć
budyń i posypać
malinami.
Ciasto zwinąć delikatnie, ale dość ściśle wzdłuż dłuższego
boku.
Rulon pokroić na 14 - 16 równych kawałków.Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 - 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym
jajem i piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.