ßßß
400 gramów mąki pszennej50 gramów stopionego, schłodzonego masła100 gramów cukru1 łyżka cukru waniliowego25 gramów drożdży3/4 szklanki ciepłego mleka1 jajo2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( po 40 g) + 3 szklanki mleka4 kopiaste łyżki cukru1,5 garści malin (dałam mrożone)1 rozbełtane jajo do posmarowania bułeczek2 szklanki mleka zagotować, w trzeciej wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ostudzić go do temperatury pokojowej.Maliny, jeśli używamy mrożonych, rozmrozić.Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.Z reszty mąki, cukrów, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.Potem ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm.Na ciasto wyłożyć budyń i posypać malinami.
Ciasto zwinąć delikatnie, ale dość ściśle wzdłuż dłuższego boku.
Rulon pokroić na 14 - 16 równych kawałków.Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 - 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem i piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.