ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe:

Ciasto drożdżowe:

nazwa

Wykonanie

Do tego typu drożdżówek truskawki nadają się idealnie. Słodycz budyniu idealnie uzupełnia się z mniej słodkim ciastem drożdżowym i lekko kwaskowatymi truskawkami. Łapmy ostatnie dni z tymi owocami, bo na prawdę warto :)
Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
1/3 kostki świeżych drożdży (około 35g)
100 g cukru
750 g mąki pszennej (+ do posypania)
1 jajko
100 g masła
Masło topimy i odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy do temperatury takiej, aby było przyjemnie ciepłe, ale nie parzyło. Rozprowadzamy w nim łyżkę mąki i cukru, a następnie wkruszamy drożdże - odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, w środku formujemy dołek i wbijamy do niego jajko, dodajemy resztę cukru, a następni dolewamy mleko z drożdżami i mieszamy, gdy wszystko jako tako się połączy przystępujemy do wyrabiania ciasta rękami. Gdy otrzymamy sprężyste ciasto stopniowo dolewamy płynne masło i wyrabiamy aż całe zostanie wchłonięte. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Nadzienie:
400 ml mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
truskawki według uznania
Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Ciasto drożdżowe dzielimy na kuleczki (u mnie około 15 sztuk) i rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy jednak o zachowaniu odstępów, ponieważ drożdżówki podwoją swoją objętość. Spodem szklanki oprószonej mąką tworzymy zagłębienie w każdej porcji ciasta, a następnie uzupełniamy budyniem. Takie drożdżówki odstawiamy do wyrośnięcia, jeżeli mamy czas, może to być nawet godzina. Przed włączeniem piekarnika układamy na nich truskawki i pieczemy do zarumienienia w 170 stopniach przez około 35 minut (każdy piekarnik ma swój czas, a my zaczynamy od "zimnego'').
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,341702722,title,Drozdzowki-z-budyniem-i-truskawkami,index.html