ßßß


ciasto:100 gramów świeżych drożdży (tak, właśnie tyle, to nie błąd)1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej4 jaja3/4 szklanki cukru2 kopiaste łyżki cukru z wanilią1 szklanka oleju (w temp pokojowej)4,5 szklanki mąki pszennejkruszonka:100 gramów masła1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej0,5 szklanki cukru1 kopiasta łyżka cukru z waniliądodatkowo:około 750 gramów truskawek100 - 150 gramów gorzkiej czekoladyDo głębokiej, dużej miski wlać mleko, dodać drożdże i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Potem dodać jajka, cukier, cukier z wanilią, oraz olej i wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły.
Następnie na płyn znajdujący się w misce wsypać lub przesiać mąkę - UWAGA! w tym momencie nie mieszać mąki z całością, można jedynie delikatnie rozgarnąć mąkę na wierzchu, żeby powierzchnia była w miarę równa. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
U mnie ciasto po dwóch godzinach wyrastania (mam b. ciepło w domu) wyglądało tak:
Po tym czasie do miski wyspać pokrojoną w niezbyt małe kawałki czekoladę i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę.

Blaszkę o wymiarach 24x40 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnię.UWAGA: Jeśli macie mniejsze blaszki koniecznie musicie zmniejszyć proporcje, inaczej ciacho "wyskoczy" z foremki.
Na ciasto poukładać odszypułkowane truskawki, jeśli są duże, można przekroić je na pół.
Z masła, cukru, mąki i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę.
Równomiernie rozsypać ją po cieście.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, włożyć blachę i piec ciasto około 50 - 55 minut, do lekkiego zrumienienia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Smacznego !