Wykonanie
Słodkim i sycącym pomysłem na obiad są racuszki
drożdżowe. Aby wzbogacić ich smak dodałam
truskawki i
rabarbar. Całość polałam musem
truskawkowym i posypałam
cukrem pudrem. Prezentowały się pięknie, a ich smak był niebiański. Polecam ich zrobienie. Są szybkie i bardzo wydajne.Porcja: 15 racuszkówSkładniki:Ciasto na racuchy:1,5 dag
drożdży,2
jajka,1/4 litra
mleka,25 dag
mąki pszennej,5 dag
cukru,łyżka
oleju,
olej do smażeniaMus
truskawkowy:3 szklanki
truskawek,3 łyżki
cukru kryształuPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. 1/2 szklanki
mleka podgrzać( musi być ciepłe). Do ciepłego
mleka dodać
drożdże i łyżeczkę
cukru, wymieszać dokładnie, wlać do
mąki. W drugiej misce utrzeć
cukier z
jajami, dodać do miski z
drożdżami. Wlać pozostałe
mleko i
olej. Miksować aż ciasto nabierze konsystencji gęstej
śmietany. Odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron. Pokrojone w cienkie plasterki
truskawki i paseczki
rabarbaru kłaść na nieprzysmażonej stronie racuchów.Mus
truskawkowy:
Truskawki obrać z szypułek i umyć. Wrzucić do pojemnika blendera, wsypać
cukier, zmiksować.Gotowe racuchy układać obok siebie lub" jeden na drugim" i polać musem. Całość posypać
cukrem pudrem.