Wykonanie
Składniki na 16 racuszków:1 ½ szklanki
mleka3 niepełne szklanki
mąki pszennej50 g
drożdży2
jajka4 pełne łyżki stołowe
cukru pudru oraz do posypania1 łyżeczka
cukru do rozczynu16
truskawekolej do smażeniaSposób przygotowania:Ciepłe
mleko przelać do miski, dodać łyżeczkę
cukru, 3 łyżki
mąki pszennej oraz pokruszone
drożdże, wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.Całe
jajka ubić wraz z
cukrem pudrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie do masy powoli dodawać rozrobiony rozczyn stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera. Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo
mąkę (wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze wymieszane, bez widocznych grudek ). Masę odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.Na patelni rozgrzać średnią warstwę
oleju, nakładać po 2 łyżki stołowe wyrośniętego ciasta delikatnie rozprowadzając je za pomocą łyżki.
Truskawki pokroić na 2-3 części, po czym nakładać dowolnie na racuchy. Smażyć po o 1 minucie na każdą ze stron bądź do momentu, kiedy racuszki się zarumienią.Przed podaniem posypać obficie
cukrem pudrem.