ßßß Cookit - przepis na szarlotka miękka (bez pracy)

szarlotka miękka (bez pracy)

nazwa

Wykonanie

Przepis odkopany ze starego zeszytu, ciasto jest mięciuchne, puszyste, tym razem upiekłam je na samych białkach, które pozostawały mi z różnych ciast, pychota i delikatność :)
5 jaj
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego lub cukru z cynamonem (dostępny na blogu w zakładce "Domowy wyrób")
3/4 szklanki cukru
5 łyżeczek oleju
3/4 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże kwaśne i mało soczyste jabłka
cynamon do jabłek ( opcjonalne, ja w tej wersji nie daję)
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukry, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jabłka kroimy na plasterki, zasypujemy cynamonem (opcjonalnie), dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.
Gorące jeszcze ciacho możemy polać lukrem ze szklanki cukru pudru i soku z małej cytryny, jednak ja uważam, że jest wystarczająco słodkie i bez tego.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/szarlotka-miekka-bez-pracy.html