ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnisty jabłecznik

Pełnoziarnisty jabłecznik

nazwa

Wykonanie

24 sierpnia 2012
Jakoś nigdy specjalnie nie przepadałam za jabłecznikiem, no chyba, że na ciepło z gałka lodów waniliowych, mniam!
Dzisiaj przepis na "zdrowszy" jabłecznik, bo na pełnoziarnistym spodzie, niby niewielka zmiana mąki, a smak już inny. Jabłecznik ten wyszedł zupełnie przez przypadek, w pewny niedzielny poranek, kiedy okazało się, że w moich zapasach nie ma zwykłej mąki pszennej. Zastąpiłam ją pełnoziarnistą i jak się okazało, wyszło bardzo smacznie!
'pełnoziarnisty jabłecznik'
Źródło przepisu
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 średniej wielkości jabłka
- mielony cynamon
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać powoli olej, ciągle miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać plastry (średniej grubości) jabłka, delikatnie dociskając. Całość posypać cynamonem
Piec 40-50minut w temperaturze 170 st.C.
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
© Cook Yourself 2012-2016
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/08/i-cake-penoziarnisty-jabecznik.html