Wykonanie
24 sierpnia 2012Jakoś nigdy specjalnie nie przepadałam za jabłecznikiem, no chyba, że na ciepło z gałka
lodów waniliowych, mniam!Dzisiaj przepis na "zdrowszy" jabłecznik, bo na pełnoziarnistym spodzie, niby niewielka zmiana
mąki, a smak już inny. Jabłecznik ten wyszedł zupełnie przez przypadek, w pewny niedzielny poranek, kiedy okazało się, że w moich zapasach nie ma zwykłej
mąki pszennej. Zastąpiłam ją pełnoziarnistą i jak się okazało, wyszło bardzo smacznie!
'pełnoziarnisty jabłecznik'Źródło przepisuSkładniki:- 1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej- 1 szklanka
cukru- 4
jajka- 0,5 szklanki
oleju- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 średniej wielkości
jabłka- mielony
cynamonJajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać powoli
olej, ciągle miksując. Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać plastry (średniej grubości)
jabłka, delikatnie dociskając. Całość posypać
cynamonemPiec 40-50minut w temperaturze 170 st.C.Przed podaniem obsypać
cukrem pudrem.Smacznego!
© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.