ßßß Cookit - przepis na bułeczki delikatnie cytrynowe

bułeczki delikatnie cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Puszyste delikatne drożdżówki, pachnące cytrynowo. Idealnie pasują z masełkiem i dżemem truskawkowym, do tego szklanka mleka lub kakao i smaczny posiłek gotowy ( w naszym przypadku zwykle kolacja).
przepis z "Pracowni Wypieków" z moimi zmianami
300 gram mąki pszennej tortowej
12 gram drożdży
100 ml mleka
60 gram cukru
60 gram stopionego, schłodzonego masła
2 jaja
skóra otarta z połowy lub z całej cytryny ( w zależności od upodobań)
szczypta soli na wierzch:
1 rozbełtane jajo + 1 łyżka mleka do posmarowania
3/4 garści płatków migdałowych
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, mieszamy, odstawiamy na 15 minut do "ruszenia".
W tym czasie myjemy i sparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, cukrem, masłem, skórką z cytryny, jajami i solą, zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli będzie lepiące, podsypmy niewielką ilością mąki), odstawiamy w omączonej misce pod przykryciem na około 2 godziny do podwojenia objętości.
Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na 9 części z każdej formujemy bułeczkę, układamy na natłuszczonej tortownicy o średnicy 22-24 cm ( odstęp między bułeczkami zależy od naszej formy, ja miałam 24 cm i bułeczki były w około 1 cm odstępach), przykrywamy ściereczką i znowu bułeczki mają rosnąć przez około 1 - 1.5 godziny).
Potem smarujemy je jajem z mlekiem, posypujemy migdałami i pieczmy około 25 minut w temperaturze 180 stopni*.
* Jeśli nasze bułeczki pod koniec pieczenia będą się za bardzo przypiekać, przykryjmy je z góry folią aluminiową.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/bueczki-delikatnie-cytrynowe.html