Wykonanie
Jeśli lubicie te "gniotki" to na pewno Wam posmakuje, wersja z arachidami jest tańsza, niż z włoskimi, a równie dobra i bogata
smakowo :) Jeśli lubicie ciacha z bogatym smakiem
czekolady, zapraszam na to ciacho :)
60 gram
masła50 gram ciemnego
kakao150 gram
cukruszczypta
soli60 gram
mąki pszennej0,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (dostępny na blogu w zakładce "Domowy Wyrób") lub parę kropel
aromatu waniliowego2 duże
jaja lub 2 średnie120 gram
orzechów arachidowych (do ciasta) + 50 gram
orzechów do posypania na górę
Masło roztopić, dodać do niego
kakao,
cukier,
sól,
mąkę, ekstrakt lub
aromat waniliowy, wymieszać (powstanie sypka masa). Dodać
jajka i 120 gram
orzechów, wymieszać energicznie łyżką. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną
masłem i posypaną delikatnie
mąką. Wierzch ciasta posypać
orzechami (50 gram, można je bardziej rozdrobnić) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut. Ja dodatkowo niektóre kawałki, polałam roztopioną
czekoladą i posypałam całymi
orzechami.