ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: brownie z orzechami arachidowymi (błyskawiczne, bez miksera)

z cukrem pudrem: brownie z orzechami arachidowymi (błyskawiczne, bez miksera)

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie te "gniotki" to na pewno Wam posmakuje, wersja z arachidami jest tańsza, niż z włoskimi, a równie dobra i bogata smakowo :) Jeśli lubicie ciacha z bogatym smakiem czekolady, zapraszam na to ciacho :)
60 gram masła
50 gram ciemnego kakao
150 gram cukru
szczypta soli
60 gram mąki pszennej
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dostępny na blogu w zakładce "Domowy Wyrób") lub parę kropel aromatu waniliowego
2 duże jaja lub 2 średnie
120 gram orzechów arachidowych (do ciasta) + 50 gram orzechów do posypania na górę
Masło roztopić, dodać do niego kakao, cukier, sól, mąkę, ekstrakt lub aromat waniliowy, wymieszać (powstanie sypka masa). Dodać jajka i 120 gram orzechów, wymieszać energicznie łyżką. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami (50 gram, można je bardziej rozdrobnić) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut. Ja dodatkowo niektóre kawałki, polałam roztopioną czekoladą i posypałam całymi orzechami.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/brownie-z-orzechami-arachidowymi.html