Wykonanie
Jedna z moich ulubionych babek, zaraz po zebrze z oranżadą, klasyczne piaskowe ciacho, idealne do popołudniowej
kawki lub
herbatki :)
200 gram miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru0,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (przepis na blogu :Domowy wyrób") lub
aromat waniliowy3
jaja2 płaskie łyżki
kakao125 gram
mąki pszennej125 gram
maki ziemniaczanej0,5 - 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym
jaju, nie przerywając ucierania oraz ekstrakt lub aromat. Obie
mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać dokładnie.Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej z nich dodać
kakao i dokładnie zmiksować (oczywiście ta masa będzie trochę gęstsza od pozostałych).Keksówkę wysmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą lub
kaszą manną.Do formy wyłożyć pierwszą jasną część ciasta, następnie rozprowadzić ciemną masę, przykryć drugą jasną częścią.Piec około 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, studzić przez pierwsze 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.