ßßß Cookit - przepis na batoniki ze słonecznikiem w karmelu

batoniki ze słonecznikiem w karmelu

nazwa

Wykonanie

Przepyszne domowe batoniki, ładnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku, bardzo polecam :)
ciasto na spód:
150 gramów mąki pszennej
100 gramów miękkiego masła
50 gramów cukru
1 małe jajo
1,5 kopiastej łyżki ciemnego kakao
karmel:
220 gramów łuskanego słonecznika
55 gramów masła
60 gramów miodu (płynnego)
90 gramów śmietanki słodkiej UHT (dałam 18%)
100 gramów cukru
Z mąki, masła, kakao, cukru zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i przenosimy na blachę o wymiarach 25x25 cm.
Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie zagotowujemy w rondlu masło, cukier, miód i śmietankę, mieszamy dopóki wszystko się nie połączy w jednorodną masę, wyłączamy gaz i wsypujemy słonecznik, mieszamy.
Gorącą masę przekładamy na gorący podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, masa ma mieć złoty kolor.
Kroimy kiedy ciasto jest jeszcze gorące, kiedy się schłodzi, stwardnieje i będzie ciężko je ładnie pokroić.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/batoniki-ze-sonecznikiem-w-karmelu.html