ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: szynka pieczona z liściem

z cukrem pudrem: szynka pieczona z liściem

nazwa

Wykonanie

Delikatna, soczysta i pachnąca laurowo :)) jedna z naszych ulubionych wędlinek do chlebka czy bułeczki :))
1 kg szynki wieprzowej
6 listków laurowych
4 ząbki czosnku
przyprawa do gyrosa/kebaba
ostra papryka
sól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, robimy małe nacięcia i wsadzamy w nie ząbki czosnku (jeśli są duże, dzielimy na pół), posypujemy najpierw solą (średnio obficie ze względu na sporą obecność soli w mieszance gyros), przyprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą papryką i pieprzem, układamy liście laurowe, zawiązujemy (delikatnie) sznurkiem bawełnianym, żeby mięsko tworzyło "kulkę" i jednocześnie trzymało listki laurowe.
Nie ściskajmy za mocno, żeby listki się nie pokruszyły, sznurek ma jedynie w miarę trzymać wszystko w całości.
W takim stanie szynkę wkładamy do lodówki na 12-14 godzin.
Następnie delikatnie zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno przykryte jest wodą.
Pieczemy bez przykrycia około 60-70 minut w temperaturze 200 stopni.
Listki, sznureczek zdejmijmy kiedy mięsko będzie już chłodne.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/szynka-pieczona-z-lisciem.html