Wykonanie
Delikatna, soczysta i pachnąca laurowo :)) jedna z naszych ulubionych wędlinek do
chlebka czy bułeczki :))
1 kg
szynki wieprzowej6 listków laurowych4 ząbki
czosnkuprzyprawa do gyrosa/kebaba
ostra paprykasól,
pieprzMięso myjemy, osuszamy, robimy małe nacięcia i wsadzamy w nie ząbki
czosnku (jeśli są duże, dzielimy na pół), posypujemy najpierw
solą (średnio obficie ze względu na sporą obecność
soli w mieszance gyros), przyprawiamy
przyprawą do gyrosa,
ostrą papryką i
pieprzem, układamy
liście laurowe, zawiązujemy (delikatnie) sznurkiem bawełnianym, żeby
mięsko tworzyło "kulkę" i jednocześnie trzymało
listki laurowe.Nie ściskajmy za mocno, żeby listki się nie pokruszyły, sznurek ma jedynie w miarę trzymać wszystko w całości.
W takim stanie
szynkę wkładamy do lodówki na 12-14 godzin.Następnie delikatnie zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno przykryte jest
wodą.Pieczemy bez przykrycia około 60-70 minut w temperaturze 200 stopni.Listki, sznureczek zdejmijmy kiedy
mięsko będzie już chłodne.