ßßß Cookit - przepis na chili con carne

chili con carne

nazwa

Wykonanie

Danie jest bardzo mięsne i jednocześnie pełne warzyw, przyrządzam je czasem w wersji ostrej, a czasem łagodniejszej, ale w obydwu wersjach jest pyszne i bardzo sycące.
przepis z małymi zmianami wzięty stąd
500 gram mielonej wołowiny,
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 sparzone i obrane ze skórki pomidory lub 1 puszka pomidorów w sosie własnym
1 szklanka bulionu mięsnego lub mięsno-warzywnego
1 puszka czerwonej fasoli + 0,5 puszki kukurydzy
1 papryka czerwona i 0,5 zielonej
1 łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (wersja ostra)
sól, pieprz czarny
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chili.
Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy wołowinkę i smażymy dopóki mięsko nie utraci swojej pierwszej surowości. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki, smażymy kilka minut, zalewamy wszystko bulionem, dodajemy pomidory, koncentrat lub ketchup, przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Potem dodajemy odsączoną z zalewy fasolkę i kukurydzę, gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy, podajemy z ryżem, pieczywem lub tortillami domowej roboty :))
przepis na domową tortillę na blogu klik
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/chili-con-carne.html