Wykonanie
Pyszne!
mąka pszenna 0,5 kg220 gram
masła4
żółtka2,5 łyżki kwaśnej
śmietany3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
wanilią lub
waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia (płaskie)2,5 kg
jabłekpaczuszka
cukru waniliowegocynamon wg uznania
beza: 4
białka + 4 łyżki
cukru pudruMąkę przesiewamy z sypkimi składnikami (
proszkiem do pieczenia,
cukrami, siekamy z miękkim
masłem, dodajemy
żółtka,
śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną wsadzamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Po około 40 minutach wyciągamy część z lodówki, tortownicę 30 cm lub dużą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód
ciastem, nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut do leciutkiego zarumienienia. Wyjmujemy, przestudzamy lekko.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy
cukrem waniliowym i
cynamonem, odstawiamy na chwilkę by puściły sok. Następnie odsączamy i wykładamy na ciasto. Jeśli mamy wyjątkowo soczyste jabłuszka, na ciasto wysypujemy około 2 łyżki
bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku.Z
białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy
cukier puder, masę wykładamy na jabłuszka, na górę ścieramy druga połowę ciasta z zamrażarki. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia ciasta.