Wykonanie
Delikatna, z kruchym
spodem i pyszną
bezową pierzynką.
Mowa o szarlotce, która króluje dziś w mojej kuchni. Po zjedzeniu słyszę tylko zachwyt nad jej smakiem. Ciasto idealne zarówno na weekend, czy święta. Może i Wy upieczecie inną wersję szarlotki?Składniki:3 szklanki
mąki pszennej,3
żółtka,kostka
masła,2 łyżki kwaśnej
śmietany,łyżeczka
proszku do pieczenia,pół szklanki
cukru pudru,2 kg
jabłek lub 2 słoiczki
konfitury z
jabłek,łyżeczka
cynamonu,2 łyżki
cukru waniliowegoSkładniki na
bezę:6
białek,15 łyżek
cukru kryształuPrzygotowanie:
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę , dodać pokrojoną kostkę
masła, posiekać dokładnie. W
mące z
masłem zrobić wgłębienie, do którego dodać
żółtka i
śmietanę, przesiać
cukier puder. Całość siekać nożem, a następnie wyrobić na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać na 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Postarać się, aby boki także były "oblepione"
ciastem. Spód szarlotki zapiec przez 15 min w temperaturze 180 stopni. W czasie, gdy spód się piecze należy przygotować
jabłka. Jeśli nie posiadamy gotowej
konfitury jabłka należy obrać i pokroić w kostkę. Na upieczony spód wyłożyć
jabłka lub
konfiturę, posypać
cynamonem i
cukrem waniliowym.Aby przygotować
bezę należy
białka bardzo dokładnie oddzielić od
żółtek, aby żadne kawałki skorupki, czy
żółtka nie wpadły do nich. Następnie dodać szczyptę
soli i ubić na sztywną pianę mikserem. Do ubitych
białek wsypywać po łyżce
cukier ciągle ubijając. Gotową masą
białkowo-
cukrową przełożyć na
jabłka, dokładnie rozsmarowując, aby przykryła
jabłka. Tak przygotowaną szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do temp, 150 stopni przez 40 min. Szarlotka z
bezą najlepiej smakuje na zimno.