Wykonanie
Ta szarlotka zawsze znika ze stołu w ekspresowym tempie;-) Nawet moje dziecko które generalnie za ciastami z
owocami nie przepada tym
ciastem nie pogardzi.3 szklanki
mąki1 kostka Kasi3/4 szklanki
cukru pudru2
żółtka (2
białka do
bezy)3 łyżki gęstej
śmietany1
cukier waniliowy ( lub 2 łyżki
cukru własnej roboty)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 litrowy słoik
marmolady jabłkowej (polecam te z Lidla są jak domowe)ewentualnie jak ktoś lubi
cynamon na
jabłkaBeza:2
białka1/2 szklanki
cukruUbić
białka stopniowo dodając
cukier.Wszystkie składniki poza
jabłkami i
białkami zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę.Następnie ścieramy na tarce jarzynówce na okrągłą blachę (próbowałam na prostokątną ale jakieś za niskie mi to ciasto wychodziło). Na to wykładamy
jabłka, następnie pół drugiej kulki ciasta,
bezę i resztę ciasta.Pieczemy około godziny.