ßßß Cookit - przepis na frużelina z aronii rumem pachnąca

frużelina z aronii rumem pachnąca

nazwa

Składniki

Wykonanie

aronia otulona żelem, pachnąca rumem (jeśli ktoś się skusi), pozbawiona goryczki poprzez wcześniejsze zamrożenie, do placuszków, gofrów, naleśników etc.. na zdrowie :)
inspiracja tutaj
2 kg aronii
1,5 kg cukru
3 łyżki żelatyny (do rozpuszczenia we wrzątku)
100 ml rumu (opcjonalnie)
Aronię zamrozić 48 godzin wcześniej, a następnie rozmrozić i rozdrobnić blenderem (ja zrobiłam to specjalnie niedokładnie, tak, żeby w musie pojawiały się całe owoce). Zagotować z cukrem przez około 10-15 minut (często mieszajmy, gdyż uwielbia się przypalać).
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody, wlać do gorącej żurawiny, wymieszać dokładnie (robimy to oczywiście przy wyłączonym gazie), dodajemy rum (opcjonalnie) i gorącą wlewamy do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcamy i kładziemy do góry dnem, pozostawiamy w tej pozycji przez 12 godzin.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/fruzelina-z-aronii.html