Wykonanie
aronia otulona żelem, pachnąca
rumem (jeśli ktoś się skusi), pozbawiona goryczki poprzez wcześniejsze zamrożenie, do placuszków, gofrów, naleśników etc.. na zdrowie :)
inspiracja tutaj2 kg aronii1,5 kg
cukru3 łyżki
żelatyny (do rozpuszczenia we wrzątku)100 ml
rumu (opcjonalnie)Aronię zamrozić 48 godzin wcześniej, a następnie rozmrozić i rozdrobnić blenderem (ja zrobiłam to specjalnie niedokładnie, tak, żeby w musie pojawiały się całe
owoce). Zagotować z
cukrem przez około 10-15 minut (często mieszajmy, gdyż uwielbia się przypalać).
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki
wody, wlać do gorącej
żurawiny, wymieszać dokładnie (robimy to oczywiście przy wyłączonym gazie), dodajemy
rum (opcjonalnie) i gorącą wlewamy do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcamy i kładziemy do góry dnem, pozostawiamy w tej pozycji przez 12 godzin.