ßßß Cookit - przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką

biszkopt z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Lekkie ciasto bez ciężkich i tłustych kremów, uwielbiamy je :)
3 jaja
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe lub proporcje na kwadratową blaszkę o boku 25 cm:
4 jaja
4 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,8 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe + 1,2 litra wrzątku
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym (dodanymi pod koniec miksowania białek) na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić.Na ostudzonym cieście poukładać truskawki, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 0,8 litra wody, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/biszkopt-z-truskawkami-i-galaretka.html