ßßß
3 jaja4 łyżki cukru2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego0,5 kg truskawek2 galaretki truskawkowe lub proporcje na kwadratową blaszkę o boku 25 cm:4 jaja4 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia4,5 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego0,8 kg truskawek3 galaretki truskawkowe + 1,2 litra wrzątkuBiałka ubić z cukrem i cukrem waniliowym (dodanymi pod koniec miksowania białek) na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić.Na ostudzonym cieście poukładać truskawki, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 0,8 litra wody, wstawić do lodówki do zastygnięcia.