ßßß

Sezon truskawkowy w pełni. Ogromnie się cieszę, że można już kupić smaczne truskawki. Dla mnie to ciasto jest symbolem lata :) Łatwe w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, by galaretka stężała. Ciasto można dowolnie modyfikować: 3 paczki galaretki zamiast 2 (grubsza warstwa galaretki), pod truskawki można dać ulubiony dżem. Biszkopt można przełożyć bitą śmietaną, mascarpone, kremem. Ja jestem fanką prostoty :)SKŁADNIKI: (duża blacha)6 jajek1.5 szklanki cukru1.5 łyżeczki proszku do pieczenia0.75 szklanki mąki pszennej0.75 szklanki mąki ziemniaczanej0.5 kg truskawek2 galaretki truskawkoweBiałka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać po 1 żółtku. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać. Do masy wmieszać stopniowo mąkę.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 175 C (termoobieg) około 30 minut.Ciasto wystudzić. Na biszkopt wyłożyć umyte, przekrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką (przygotowaną wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ciasto odstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.SMACZNEGO :)