ßßß
Składniki:- 6 jajek-1,1/3 szklanki mąki pszennej-1 łyżka mąki ziemniaczanej-1,1/3 szklanki cukru-1 łyżeczka proszku do pieczenia-70 dag truskawek-2 galaretki truskawkowe- 2,1/2 szklanki śmietany 18% , gęstej.Tortownica o średnicy 28 cm, papier do pieczenia na dno tortownicy.Wykonanie:Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier.Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Masę jajeczną ubijamy około 5 minut.Mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia mieszamy razem. Przesiewamyprzez sitko do ubitej masy jajecznej . Delikatnie mieszamy do połączenia sięskładników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach Cokoło 60 minut. Do suchego patyczka. W zależności od piekarnika czas pieczeniamoże być krótszy . Gorący biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na dwa blaty. Ponowniewkładamy pierwszy gorący blat biszkoptu do tortownicy. Na wierzch wylewamyśmietanę i przykrywamy drugim gorącym blatem biszkoptu. Pozostawiamy docałkowitego wystudzenia.rozpuszczamy w 1,1/2 szklance gorącej wody. Po ostudzeniu łączymy ze zmiksowanymitruskawkami. Jeżeli lubicie słodsze ciasto to można dosłodzić truskawki cukrem.Na ostudzone ciasto wylewamy tężejący mus truskawkowy .Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie ciasto jest delikatne , wilgotne i rozpływa się w ustach.