Wykonanie
Przepis autorski.na 8 kokilekKruchy spód:180 g
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru100 g
masła1
żółtkomasa serowa500g
twarogu250ml
śmietany 36 %1 duży
cukier waniliowy4 łyżki
cukru brązowego1
białko2 łyżki
mąki ziemniaczanej [opcjonalnie]Składniki na spód zagniatamy i wykładamy nim dno kokilek.
Twaróg miksujemy ze wszystkimi składnikami na gładką masę konsystencji gęstego
serka homogenizowanego. Jeżeli chcemy bardzo delikatny
twarożek w serniczku- nie dodajemy
mąki ziemniaczanej, bowiem po jej dodaniu ciasto jest bardziej zwarte po upieczeniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej
śmietanki. Masę
serową nakładamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.Gotowe do spożycia po upieczeniu. Najlepsze na ciepło z gałką
lodów Nie oznacza to jednak, że musimy je zaraz zjeść . Doskonale smakują także następnego dnia- wystarczy podgrzać 1 minutę w mikrofali.Uwagi: ciasto można zrobić w jednym większym naczyniu żaroodpornym, wydłużamy wtedy czas pieczenia do 50-60 minut (w zależności od głębokości naczynia)Smacznego