Wykonanie
ciasto500g
mąki3/4 szkl gorącej
wody1
jajko lub 2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
solifarsz:300g
twarogu2-3
żółtka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu4 łyżeczki
cukru1 mała
cebulka1/2 łyżeczki
masłaFarsz:
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć bardzo lekko,
twaróg wymieszać widelcem z pozostałymi składnikami i
cebulką na możliwie litą konsystencję (ale nie traktować blenderem bo zmieni to smak nadzienia). Farsz ma
mieć wyraźnie słodko słony smak. Jeżeli przesolimy, dodać mniej
soli do gotowanej
wody, wtedy ta ze środka ucieknie.Ciasto: z podanych składników ugnieść elastyczną masę. Rozwałkować bardzo cienko i wycinać kółka (np szeroką szklanką). Do każdego włożyć na środek farsz a brzegi zlepić.Do dużego garnka (5l) wlać
wodę (połowę wysokości) i zagotować z łyżką
soli. Wrzucać pojedynczo pierogi by nie zlepiały się. Gotować 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię i wyciągać.Podawać usmażone wyłącznie na
MAŚLE (inny tłuszcz bardzo zmienia smak i zapach) na złoty kolor. Na talerzu można posypać
cukrem i polać
śmietaną. (Uwielbiam spijać powstały w ten sposób sos, który pozostaje po zjedzeniu pierogów- kwintesencja posiłku).