ßßß Cookit - przepis na pierogi z twarogiem- nadzienie deserowe babci Stefci

pierogi z twarogiem- nadzienie deserowe babci Stefci

nazwa

Wykonanie

ciasto
500g mąki
3/4 szkl gorącej wody
1 jajko lub 2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
farsz:
300g twarogu
2-3 żółtka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
4 łyżeczki cukru
1 mała cebulka
1/2 łyżeczki masła
Farsz: Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć bardzo lekko, twaróg wymieszać widelcem z pozostałymi składnikami i cebulką na możliwie litą konsystencję (ale nie traktować blenderem bo zmieni to smak nadzienia). Farsz ma mieć wyraźnie słodko słony smak. Jeżeli przesolimy, dodać mniej soli do gotowanej wody, wtedy ta ze środka ucieknie.
Ciasto: z podanych składników ugnieść elastyczną masę. Rozwałkować bardzo cienko i wycinać kółka (np szeroką szklanką). Do każdego włożyć na środek farsz a brzegi zlepić.
Do dużego garnka (5l) wlać wodę (połowę wysokości) i zagotować z łyżką soli. Wrzucać pojedynczo pierogi by nie zlepiały się. Gotować 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię i wyciągać.
Podawać usmażone wyłącznie na MAŚLE (inny tłuszcz bardzo zmienia smak i zapach) na złoty kolor. Na talerzu można posypać cukrem i polać śmietaną. (Uwielbiam spijać powstały w ten sposób sos, który pozostaje po zjedzeniu pierogów- kwintesencja posiłku).
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2012/09/pierogi-z-twarogiem-deserowym-babci.html